Η Κίνα δεν αγωνίζεται όσο πρέπει για να σταματήσει την παραγωγή φαιντανύλης, στηλίτευσε χθες Τετάρτη ο Αμερικανός πρέσβης στο Πεκίνο, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για το πρόβλημα που εγείρει αυτό το συνθετικό οπιοειδές, στο οποίο αποδίδονται χιλιάδες θάνατοι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

«Επιμένουμε σθεναρά προκειμένου η κινεζική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη ισχύ της για να εμποδίσει κινεζικές εταιρείες να πωλούν φαιντανύλη στη μαύρη αγορά», τόνισε ο Νίκολας Μπερνς, ο οποίος εκφράστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ειλικρινά, δεν έχουμε δει πρόοδο στον φάκελο αυτό», πρόσθεσε στην εκδήλωση του US Global Leadership Coalition, στην οποία συμμετείχαν εταιρείες, ΜΚΟ και αξιωματούχοι.

Η Κίνα απαγόρευσε τις εξαγωγές φαιντανύλης στις ΗΠΑ το 2019, απόφαση που είχε χαιρετίσει η τότε κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ· όμως, σύμφωνα με ειδικούς, οι παραδόσεις χημικών συστατικών απαραίτητων για την παραγωγή του συνθετικού οπιοειδούς στο Μεξικό και στην κεντρική Αμερική συνεχίζονται.

«Δεν θα σταματήσουμε να εγείρουμε το ζήτημα και ελπίζουμε πως η κινεζική κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει», επέμεινε ο κ. Μπερνς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρέσβης έκανε τα σχόλια αυτά ενώ αναμένεται το προσεχές διάστημα να επισκεφθεί το Πεκίνο ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δύο δυνάμεων να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις ανάμεσά τους, μετά την ακύρωση προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Κίνα τον Φεβρουάριο.

Η Κίνα έχει αποποιηθεί στο παρελθόν κάθε ευθύνη για την κρίση της φαιντανύλης, επιρρίπτοντας την υπαιτιότητα στην αμερικανική κοινωνία και στις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Το 2021, οι θάνατοι που οφείλονταν σε υπερβολική δόση οπιοειδών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν αλματωδώς σε σύγκριση με το 2020, στους 81.000 από 69.000 (+17%).

Πρόσφατα η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε κινεζικές εταιρίες που κατ’ αυτήν ενέχονται στη διακίνηση φαιντανύλης, ουσίας 50 φορές ισχυρότερης από την ηρωίνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης