Η κατασκευή του ρωσικού αεροσκάφους MC-21 θα ολοκληρωθεί με χρήση σύνθετων υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή των πτερυγίων του, δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου αεροναυπηγικής United Aircraft Corporation (UAC) Γιούρι Σλιούσαρ.

Νωρίτερα η ρωσική εφημερίδα Kommersant είχε γράψει ότι εξαιτίας του ότι ο προμηθευτής του ομίλου UAC, που είναι το εργοστάσιο Aerocomposit, συμπεριελήφθη στον κατάλογο των αμερικανικών κυρώσεων, προμηθευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία έχουν σταματήσει να στέλνουν στοιχεία από συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των πτερυγίων του αεροσκάφους MC-21.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, έγραψε η εφημερίδα, η UAC και η ρωσική Rostec εξετάζουν ήδη διάφορα ενδεχόμενα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, μεταξύ των οποίων είναι να μην χρησιμοποιήσουν συνθετικά στοιχεία αλλά στοιχεία μεταλλικά.

Το πρόγραμμα MC-21 θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή των πτερυγίων του από εγχώρια σύνθετα υλικά» δήλωσε ο Σλιούσαρ, επισημαίνοντας ότι από το 2014 η αεροναυπηγική βιομηχανία συνεργάζεται με την Rosatom, το Εθνικό Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Έρευνα υλικών αεροναυπηγικής, το Πανεπιστήμιο της Μόσχας και με μια σειρά ιδιωτικών εταιρειών που δημιουργούν τεχνολογίες κατασκευής σύνθετων υλικών από εγχώριες πρώτες ύλες.
Οι λύσεις αυτές βρίσκονται στο στάδιο μετάβασης στην μαζική παραγωγή, τα αντίστοιχα δείγματα δοκιμάζονται και θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα MC-21 αφότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποιήση των εγχώριων υλικών.Ο Σλιούσαρ δήλωσε επίσης ότι είναι ακατανόητη η απαγόρευση που επέβαλλαν οι αμερικανικές αρχές σε προμηθευτές να συνεργάζονται με μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας όπως είναι Aerocomposit για την κατασκευή του αεροσκάφους MC-21 της πολιτικής αεροπορίας.
Επίσης από το γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση και η κατασκευή του αεροσκάφους θα ολοκληρωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης