Με σαφώς αντιευρωπαϊκή πολιτική κατεύθυνση ψήφισαν οι Ιταλοί ψηφοφόροι στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.

Ήταν η πρώτη φορά που στην Ιταλία το πολιτικό τοπίο ήταν τόσο θολό και το αποτέλεσμα της κάλπης τόσο αβέβαιοΠρώτο κόμμα στην Ιταλία αναδείχθηκε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με τουλάχιστον 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία Δεξιάς-Άκρας Δεξιάς με το 36,98% των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν η πρώτη φορά που στην Ιταλία το πολιτικό τοπίο ήταν τόσο θολό και το αποτέλεσμα της κάλπης τόσο αβέβαιο.

Μεγάλος χαμένος της κάλπης θεωρείται ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο κ. Ρέντσι παρακολούθησε τα αποτελέσματα μόνος με το στενό επιτελείο του, χωρίς τα μεγάλα ονόματα του κόμματος.

Το βέβαιο είναι πως το κόμμα έχασε πολύ έδαφος. Το στέλεχος Μαουρίτσιο Μαρτίνα δήλωσε: «Για εμάς είναι σαφές πως πρόκειται για ξεκάθαρη ήττα. Είναι ένα αποτέλεσμα πολύ κάτω από τις προσδοκίες μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη ένα βέβαιο γεγονός είναι πως οι Ιταλοί γύρισαν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα, προτιμώντας αντισυστημικές και ακροδεξιές πολιτικές παρατάξεις.

Όλα αυτά συντελούν σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας για τη χώρα, με το νέο πολιτικό τοπίο να αναμένεται να ξεκαθαρίσει έπειτα από αρκετούς μήνες.



Ακυβέρνητη πολιτεία

Πρώτο κόμμα στην Ιταλία αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) με το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία Δεξιάς-Άκρας Δεξιάς με το 36,98% των ψήφων, βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, με περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα να έχουν ενσωματωθεί, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Corriere della Sera», που επικαλείται στοιχεία του ιταλικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Στις τάξεις της συμμαχίας της Δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28, κατά τα στοιχεία της «Corriere della Sera».

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 24,40% και θα καταλάβει 107 έδρες στην επόμενη ιταλική κάτω Βουλή, ενώ το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,55% των ψήφων και δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες στο σώμα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Τα πρώτα exit polls

Τα πρώτα στοιχεία των exit polls δείχνουν ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων καταφέρνει -αν επιβεβαιωθεί από την καταμέτρηση των ψήφων- να αναδειχθεί η πρώτη εκλογική δύναμη της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στην Κεντροδεξιά, η Λέγκα φέρεται να κερδίζει περισσότερες ψήφους (αλλά η διαφορά είναι μόλις του 0,5%) από τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ στο σύνολο η συντηρητική συμμαχία είναι, πανιταλικά, η ισχυρότερη. Δεν φαίνεται όμως -πάντα βάσει των exit polls- να μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Η Κεντροαριστερά είναι η μεγάλη χαμένη από τη στιγμή που το μεγαλύτερο κόμμα της προοδευτικής συμμαχίας, οι Δημοκρατικοί, κυμαίνονται από το 21% μέχρι το 23%. Τα στοιχεία αυτά φυσικά μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν από την καταμέτρηση των ψήφων.

Στελέχη των Πέντε Αστέρων σχολιάζουν ότι αν τα στοιχεία των exit polls βρουν επιβεβαίωση στην καταμέτρηση, «το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ιστορικής σημασίας».

Κατά μια δημοσκόπηση εξόδου από τις κάλπες, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RAI, τα τέσσερα κόμματα της συμμαχίας Δεξιάς-Άκρας Δεξιάς συγκεντρώνουν συνολικά το 31% έως το 41% των ψήφων, ενώ πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) συγκεντρώνοντας από ένα 29% μέχρι ένα 32% των ψήφων.

Στη συμμαχία Δεξιάς-Άκρας Δεξιάς, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση εξόδου, την οποία μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sky Italia, η Λέγκα του Βορρά προηγείται οριακά του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με ένα 14,5% έναντι 14%.

Περισσότεροι από 46 εκατομμύρια Ιταλοί προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για να επιλέξουν τα μέλη της νέας Βουλής και της Γερουσίας.



Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα exit polls

H πρώτη στατιστική προβολή επί ψήφων που μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai επιβεβαιώνει τα exit polls που παρουσιάσθηκαν στις 23.00 ώρα Ιταλίας (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Πιο αναλυτικά, η κεντροδεξιά συμμαχία βάσει των προβολών (επί του 7% των ψήφων) λαμβάνει 36%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων 31,8% και η Κεντροαριστερά 24,7%, ενώ το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι δεν ξεπερνά το 3,5%.

Στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς, οι προβολές δίνουν στη Λέγκα το 15,9% και στη Φόρτσα Ιτάλια το 14,2%, κάτι που σημαίνει ότι, αν αυτά τα ποσοστά επιβεβαιωθούν, το κόμμα του πρώην «Καβαλιέρε» δεν θα είναι, πλέον, η μεγαλύτερη δύναμη της συντηρητικής παράταξης.

«Αν επαληθευτούν τα αποτελέσματα, δεν πρόκειται απλώς για θρίαμβο αλλά για αποθέωση» λέει στέλεχος των Πέντε Αστέρων

Το στέλεχος των Πέντε Αστέρων Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα σχολίασε τα μέχρι τώρα ποσοστά των exit polls των ιταλικών βουλευτικών εκλογών.

«Αν επαληθευτούν τα αποτελέσματα, δεν πρόκειται απλώς για θρίαμβο αλλά για αποθέωση. Θα πρέπει να έρθουν να συζητήσουν μαζί μας, με τους δικούς μας όρους και τα δικά μας κριτήρια για διαφάνεια στη διακυβέρνηση του τόπου. Θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» τόνισε.

O Luigi Di Maio

Χαμηλή η προσέλευση

Το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 65% σε σχέση με τις εκλογές του 2013, όπου ήταν υψηλότερο με 74%.

Σύμφωνα με το exit poll του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7 που μεταδόθηκε λίγο μετά τις 23.00 (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), το Κίνημα Πέντε Αστέρων λαμβάνει από το 28,8 % μέχρι το 30,8% των ψήφων.

Η κεντροδεξιά συμμαχία (Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) αποσπά από 31,7% μέχρι 37,6%.

Η Κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα, ριζοσπάστες και κεντρώοι σύμμαχοι) στο σύνολό της λαμβάνει από 24,9% μέχρι 27,9%, ενώ το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι από 5,2% μέχρι 6,2%.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) και οι πολίτες άσκησαν το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι τις 23.00 (24.00 ώρα Ελλάδας).

Ο ιταλικός λαός κλήθηκε να επιλέξει 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπροσώπους των απόδημων Ιταλών.

Τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, που θεωρείται η πιο αμφίρροπη και αμφιλεγόμενη των τελευταίων ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένονται νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο της Ιταλίας, τα δύο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό μοντέλο και εκφράζεται ανησυχία για καθυστερήσεις κατά την καταμέτρηση των ψήφων και την έκδοση του τελικού αποτελέσματος.

Oι Silvio Berlusconi και Matteo Salvini

Μπέπε Γκρίλο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης