Toυ Χρήστου Μαζάνη
  

Το πλοίο «Libra», το περιπολικό σκάφος του ιταλικού ναυτικού, βρίσκεται μόλις 1,5 ώρα μακριά από μια βάρκα γεμάτη οικογένειες από τη Συρία που βουλιάζει. Αλλά για πέντε ώρες παραμένει στην ίδια θέση, αναμένοντας εντολές. Το απόγευμα της 11ης Οκτωβρίου 2013, οι αξιωματικοί του ιταλικού στρατού είναι απασχολημένοι με το πώς θα μεταφέρουν μετά τους πρόσφυγες στην πλησιέστερη ακτή. Οπότε, δεν προβαίνουν σε καμιά κίνηση, παρά τα πολλαπλά τηλεφωνήματα που ζητούν βοήθεια και τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας για να δώσουν εκείνες οδηγίες στο ιταλικό πλοίο ώστε να επέμβει.

Το ψαράδικο σκάφος που έφυγε από τη Λιβύη με τουλάχιστον 480 μετανάστες, μπάζει νερά: έχει χτυπηθεί από πυρά πυροβόλου όπλου από μια παραστρατιωτική ομάδα Το ψαράδικο σκάφος που έφυγε από τη Λιβύη με τουλάχιστον 480 μετανάστες, μπάζει νερά: έχει χτυπηθεί από πυρά πυροβόλου όπλου από μια παραστρατιωτική ομάδα που με άλλο σκάφος ήθελε να ληστέψει ή να απαγάγει τους επιβάτες, σχεδόν όλοι γιατροί από τη Συρία. Εκείνο το απόγευμα, το Λίμπρα βρισκόταν 10 με 19 μίλια μακριά από το σκάφος των προσφύγων. Η Λαμπεντούζα απέχει 61 μίλια. Αλλά το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Ρώμη και η ιταλική Ακτοφυλακή διατάζουν τους πρόσφυγες να στραφούν προς τη Μάλτα, που απέχει πολύ περισσότερο, 118 μίλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά έπειτα από πέντε ώρες αναμονής και υπενθυμίσεων από τους αξιωματικούς της Μάλτας προς τους ιταλούς συναδέλφους τους, η βάρκα αναποδογυρίζει. Ο απολογισμός…τραγικός. 268 άνθρωποι πνίγονται, ανάμεσά τους 60 παιδιά.

Το άρθρο υπογράφει στην ιταλική εφημερίδα L’ Espresso o συνάδελφος Fabrizio Gatti. Η εφημερίδα έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά νέες εικόνες και ηχητικά ντοκουμέντα.

Πρόκειται για τις συνομιλίες ανάμεσά στις ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας και την ιταλική ακτοφυλακή καθώς και τα τηλεφωνήματα SOS από τους επιβάτες του μοιραίου σκάφους λίγο πριν καταλήξουν στο βυθό της θάλασσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tα βίντεο μεταφράστηκαν στα ελληνικά…

Τελειώνοντας ο Gatti αναφέρει πως τέσσερα χρόνια μετά, και ύστερα από κατάθεση αγωγών από τους επιζώντες, η ιταλική εισαγγελία ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τις έρευνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης