Οι Ιρλανδοί προβλέπουν την ενοποίηση της Ιρλανδίας στα επόμενα 25 χρόνια

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021, 17:00
Οι Ιρλανδοί προβλέπουν την ενοποίηση της Ιρλανδίας στα επόμενα 25 χρόνια

Η πλειονότητα των κατοίκων της Ιρλανδίας προβλέπει ενοποίηση της νήσου στα επόμενα 25 χρόνια.

Το 54% των πολιτών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και το 51% των πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας θεωρούν ότι σε 25 χρόνια η σημερινή βρετανική επαρχία δεν θα ανήκει πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC που δημοσιεύεται σήμερα.

Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η αλλαγή αυτή δεν θα συμβεί στα 10 επόμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα συμπίπτει με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας, της RED C, που έγινε για λογαριασμό του European Movement Ireland (EMI) και η οποία δημοσιεύεται επίσης σήμερα.

Μόνο το 32% των ερωτηθέντων στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θεωρούν ότι μία ενωμένη Ιρλανδία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προκύψει μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση RED C.

Η Βόρεια Ιρλανδία δημιουργήθηκε πριν από 100 χρόνια, όταν η Δημοκρατία της Ιρλανδίας ανεξαρτητοποιήθηκε από τη βρετανική κυριαρχία και έκτοτε η θέση της παραμένει επίμαχη.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναβίωσε τη συζήτηση για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, που αριθμεί 1,9 εκατομμύριο κατοίκους.

Το 56% των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., άρα, μία μεγάλη ομάδα του πληθυσμού θα μπορούσε να προτιμήσει την ένωση της επαρχίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ώστε να παραμείνει στην Ένωση.

Το Brexit άνοιξε παλιές πληγές στη Βόρεια Ιρλανδία που παραμένει σημαδεμένη από τρεις δεκαετίες των «Troubles», της αιματηρής αναμέτρησης ανάμεσα στους καθολικούς και υποστηρικτές της επανένωσης της Ιρλανδίας και τους ενωτικούς, προτεστάντες, ένθερμους υποστηρικτές της βρετανικής κυριαρχίας.

Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, το 1998, έβαλε τέλος στη σύγκρουση και εγκαθίδρυσε μία εύθραυστη ειρήνη, με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, ωστόσο, να παραμένουν ενεργές.

Η ένταση αναζωπυρώθηκε πρόσφατα, τροφοδοτημένη από την οργή που προκλήθηκε από τη θέσπιση νέων τελωνειακών ελέγχων ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και τη Βρετανία από την 1η Ιανουαρίου. Οι νέες ρυθμίσεις προκαλούν την έντονη οργή των ενωτικών που καταγγέλλουν την εγκαθίδρυση συνόρων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Μόνο η βρετανική κυβέρνηση έχει την εξουσία να οργανώσει δημοψήφισμα για την ενοποίηση της Ιρλανδίας. Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ορίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να οργανώσει δημοψήφισμα, «εάν θεωρήσει ότι η πλειοψηφία των εκλογέων εκφράζει την επιθυμία η Βόρεια Ιρλανδία να πάψει να είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και να γίνει τμήμα μίας ενωμένης Ιρλανδίας».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021, 17:00