Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στη Γενεύη ζήτησε από τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους να καλέσει την Ταϊβάν για να συμμετάσχει στη σημαντική παγκόσμια συνέλευση της επόμενης εβδομάδας με κύριο θέμα την πανδημία Covid-19.

«Καλούμε τον Π.Ο.Υ. να ενισχύσει τις προσπάθειές του για να προσφέρει στην Ταϊβάν αυξημένη και σημαντική συνεργασία με τον οργανισμό και η πρόσκληση για συμμετοχή στη συνέλευση είναι ένα αναγκαίο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής αποστολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον επικρίνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον διευθυντή της για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και για την εγγύτητά του με την Κίνα και ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Έχοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ, η Ταϊβάν έχει ενισχύσει την πίεση με στόχο να λάβει μέρος στην παγκόσμια συνέλευση του Π.Ο.Υ. ως παρατηρητής, εξοργίζοντας το Πεκίνο, που ισχυρίζεται διαχρονικά ότι η νησιωτική ασιατική δημοκρατία ανήκει στην κινεζική επικράτεια.

Η Ταϊβάν, η οποία κέρδισε διεθνείς επαίνους για την ταχεία αναχαίτιση της επιδημίας του κορωνοϊού, δεν προσκλήθηκε στη γενική συνέλευση του Π.Ο.Υ. τον Μάιο και συμφώνησε να αναβάλει για αργότερα τη συζήτηση για το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το ζήτημα αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι δεν διαθέτει εντολή για να προσκαλέσει την Ταϊβάν εξαιτίας της διαφωνίας μελών της για τη συμμετοχή της.

Η παγκόσμια συνέλευση των 194 μελών του Οργανισμού θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και θα επικεντρωθεί στην πανδημία Covid-19 και σε σχετιζόμενα θέματα δημόσιας υγείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης