Καταδρομικό πλοίο με κατευθυνόμενους πυραύλους έχουν στείλει στο Στενό της Ταϊβάν οι ΗΠΑ μόλις μία ημέρα αφότου ο κινεζικός στρατός επέκρινε την Ουάσινγκτον για «προσθήκη πολυπλοκότητας στην περιφερειακή ασφάλεια» και την προειδοποίησε να παραμείνει μακριά από το νησί.

Η διέλευση του USS Antietam (CG-54) μέσω της στενής πλωτής οδού «καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ σε ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό» δήλωσε ο διοικητής του Clay Doss, εκπρόσωπος του έβδομου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διεξάγουν τα ταξίδια «ελεύθερης ναυσιπλοΐας», τα οποία το Πεκίνο έχει καταδικάσει επανειλημμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανακοίνωση του κινεζικού στρατού προειδοποίησε τις ΗΠΑ να παραμείνουν εκτός της περιοχής της Ταϊβάν την Τετάρτη, απειλώντας με το «ενδεχόμενο χρήσης βίας, εάν είναι απαραίτητο, για να αποτρέψουν τυχόν απόπειρες να χωρίσουν το νησί από την ηπειρωτική χώρα».

«Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA ) θα νικήσει αποφασιστικά όποιον προσπαθεί να διαχωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα και να προστατεύσει την εθνική ενότητα, με κάθε κόστος» αναφέρεται στην  πρόσφατη «Λευκή Βίβλο για την Εθνική Άμυνα».

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές συμμαχίες Ασίας-Ειρηνικού και ενισχύουν τη στρατιωτική ανάπτυξη και παρέμβαση, προσδίδοντας πολυπλοκότητα στην περιφερειακή ασφάλεια, όπως επισημαίνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού η Ουάσινγκτον ενέκρινε πώληση όπλων στην Ταϊπέι ύψους $ 2,2 δισ.

Απαντώντας, η Κίνα απείλησε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον οποιωνδήποτε αμερικανικών εταιρειών πωλούν όπλα στην Ταϊβάν.

Οι εντάσεις γύρω από το νησί συνέπεσαν επίσης με τις ενδιάμεσες στάσεις του προέδρου της Ταϊβάν Tsai Ing-wen στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξιδεύοντας και σε άλλα έθνη της Καραϊβικής.

RT.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης