Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου σαφώς το Ιράν ότι είναι υπεύθυνο για την «απαγωγή» και τον «πιθανό θάνατο» του Αμερικανού πολίτη Ρόμπερτ Λέβινσον, ενός απόστρατου πράκτορα του FBI που εξαφανίστηκε το 2007 στη χώρα υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο ανώτερους αξιωματούχους της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, στον Μοχάμαντ Μπασερί και τον ‘Αχμαντ Χαζάι, για τη φερόμενη εμπλοκή τους, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της απερχόμενης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε την κυβέρνηση του μέλλοντα προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, να «συμπεριλάβει την επιστροφή στην πατρίδα όλων των Αμερικανών που αδίκως κρατούνται» στο Ιράν σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

“Η ιρανική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να παράσχει βοήθεια για να επαναπατριστεί ο Μπομπ Λέβινσον, αλλά ποτέ δεν το έκανε. Η αλήθεια είναι ότι Ιρανοί πράκτορες πληροφοριών, με το πράσινο φως υψηλόβαθμων Ιρανών, ενεπλάκησαν στην απαγωγή και την κράτηση του Μπομπ”, δήλωσε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Ρέι, σε ανακοίνωση.

“Η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι ο Μπομπ πέθανε σε αιχμαλωσία”, δήλωσε άλλος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από τον Μάρτιο, έπειτα από 13 χρόνια αβεβαιότητας, ο πρόεδρος Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ήταν πιθανός ο θάνατός του. Η οικογένεια του πρώην πράκτορα του FBI είχε δηλώσει τότε ότι είχε ενημερωθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ο Λέβινσον “πέθανε ενώ κρατείτο από τις ιρανικές αρχές”.

Η Ουάσινγκτον ισχυριζόταν πάντα ότι ο Μπομπ Λέβινσον δεν εργαζόταν για την αμερικανική κυβέρνηση τη στιγμή της εξαφάνισής του τον Μάρτιο του 2007 στο νησί Κις στον Κόλπο. Είχε περάσει ήδη μια δεκαετία που είχε αφυπηρετήσει από το FBI.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Washington Post, ο Λέβινσον εργαζόταν για τη CIA και επρόκειτο να συναντήσει έναν πληροφοριοδότη για το πυρηνικό πρόγραμμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης