Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αποφασίσει να εγγράψει το 2021 τον τότε πρόεδρο της Ονδούρας, τον Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, στον κατάλογο των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στην επικράτειά της, λόγω διαφθοράς ή αντιδημοκρατικών ενεργειών, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς η κίνηση αυτή έπαψε να είναι απόρρητη, μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, ο Μπλίνκεν εξήγησε πως η κίνηση οφειλόταν σε αξιόπιστες πληροφορίες περί ανάμιξης του Ερνάντες σε «διαφθορά» ή «τη διευκόλυνση» πράξεων διαφθοράς και «της διακίνησης ναρκωτικών» καθώς και τη χρήση «εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που νομιμοποιήθηκαν» για «τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών» του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας κατονομαζόταν σε ένορκες καταθέσεις στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, καθώς φέρεται να ενθυλάκωσε μέρος των κερδών από διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και να χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για να χρηματοδοτήσει προεκλογικές εκστρατείες του, συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπεριέλαβε τον Ερνάντες στον «κατάλογο διεφθαρμένων και αντιδημοκρατικών παραγόντων» (Corrupt and Undemocratic Actors List) που καταρτίζει την 1η Ιουλίου και πλέον αποχαρακτηρίζει και δημοσιοποιεί την κίνηση αυτή, συμπλήρωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες παρέδωσε την εξουσία στα τέλη του περασμένου μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμπερίληψή του στον κατάλογο σημαίνει «γενικά» ότι δεν έχει πλέον δικαίωμα να λάβει βίζα και να εισέλθει στις ΗΠΑ, θύμισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Ερνάντες έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες σε βάρος του. Ωστόσο πέρυσι, ο αδελφός του, πρώην βουλευτής, καταδικάστηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ να εκτίσει 30 χρόνια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών.

Η προεδρία του Ερνάντες έλαβε τέλος την 27η Ιανουαρίου, όταν ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά της η Σιομάρα Κάστρο, η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα στο φτωχό κεντροαμερικανικό κράτος.

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ταξίδεψε στην Ονδούρα και παραβρέθηκε στην ορκωμοσία της κυρίας Κάστρο, κάτι που αναλυτές εξέλαβαν ως ένδειξη της πρόθεσης της Ουάσινγκτον να στηρίξει τη νέα αρχηγό του κράτους, η ανάληψη των καθηκόντων της οποίας επισκιάστηκε από πολιτική κρίση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να συνεργαστεί με την κυρία Κάστρο για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές από την κεντρική Αμερική προς την επικράτειά της και να εδραιωθεί η διεθνής υποστήριξη της Ταϊβάν. Η Τεγκουσιγκάλπα είναι μια από τις λιγοστές πλέον πρωτεύουσες που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης