Οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι», ψαλίδισαν το κυβερνόν δεξιό «Λαϊκό Κόμμα» ενώ οι Κεντρώοι Σοσιαλιστές, πέρασαν στη δεύτερη θέση, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας.

Οι αγανακτισμένοι, ξεπέρασαν τους κυβερνητικούς στη Βαρκελώνη και θρυμμάτισαν την πλειοψηφία του Λαϊκού Κόμματος στην Μαδρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, που εναλλάσσεται στην εξουσία με τους σοσιαλιστές εδώ και τέσσερις δεκαετίες, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, γνώρισε τα χειρότερα αποτελέσματα της περασμένης δεκαετίας καθιστώντας αβέβαιη την πορεία των συνασπισμών του.

Το Λαϊκό Κόμμα, έλαβε μόλις το 27% (από 37%) των ψήφων στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, που αφορούσαν σε 8.100 δημαρχεία και 13 περιφερειακά κοινοβούλια.

Οι Κεντρώοι Σοσιαλιστές τα πήγαν λίγο χειρότερα από το Λαϊκό Κόμμα, λαμβάνοντας 25%. Η προσέλευση των 35 εκατομμυρίων ψηφοφόρων καταμετρήθηκε στο 49% -όσο περίπου και στις δημοστικές εκλογές του 2011. Όταν όμως το Λαϊκό Κόμμα είχε κυριαρχήσει κερδίζοντας σχεδόν όλα τα περιφερειακά κοινοβούλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν γίνει γνωστά σήμερα το πρωί, δείχνουν ότι το Λαϊκό Κόμμα εξακολουθεί να έρχεται πρώτο σε 12 από τις 13 περιφέρειες της Ισπανίας, όπου έγιναν εκλογές, οι νεοεισερχόμενοι στον πολιτικό αγώνα, κέρδισαν έδρες σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες , κάτι που κοστίζει στο κυβερνόν κόμμα την πλειοψηφία. Έχασε την πλειοψηφία ακόμη και στο θεωρούμενο ως προπύργιό του την Βαλένθια.

Οι Podemos δεν είχαν κατεβάσει δικούς τους υποψήφιους στις δημοτικές εκλογές, αλλά κατέλαβαν την τρίτη θέση σε αρκετές από τις περιφέρειες.

Ο ηγέτης του κόμματος Pablo Iglesias πανηγύρισε δεόντως την επιτυχία της παράταξής του (φωτό).

Στη Βαρκελώνη μεν, έγιναν δημοτικές εκλογές, αλλά στην Καταλωνία, όπως στην Ανδαλουσία, την χώρα των Βάσκων δεν έγιναν εκλογές για το τοπικά κοινοβούλια.

(EFE, Reuters, AFP, dpa, AP)
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης