Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ισπανία, μετά τη μαζική εισροή μεταναστών από το Μαρόκο στον θύλακα της Θέουτα, με φόντο τη διπλωματική κρίση μεταξύ Ραμπάτ και Μαδρίτης. Παράλληλα, κάλεσαν το Μαρόκο να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών από το έδαφός του.

«Όλη μας η υποστήριξη και η αλληλεγγύη στην Ισπανία», έγραψε στο Twitter, στα ισπανικά, ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οργάνου που εκπροσωπεί τους «27». «Η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και οι αμοιβαίες δεσμεύσεις θα έπρεπε να συνιστούν τις αρχές μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μήνυμα επίσης στα ισπανικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε και αυτή την αλληλεγγύη της στη Μαδρίτη, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό, στο θέμα της μετανάστευσης, να σφυρηλατούνται σχέσεις «βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις κοινές δεσμεύσεις» με χώρες όπως το Μαρόκο.

Νωρίτερα, η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση, χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, έφτασαν κολυμπώντας στη Θέουτα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. «Πολλοί χρειάστηκε να διασωθούν, ένας άνθρωπος πέθανε», υπενθύμισε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε εξάλλου ότι η ΕΕ «χρειάζεται κοινές λύσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού» και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ που προτάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαρόκου επενέβησαν νωρίς το πρωί για να σταματήσουν τη ροή των μεταναστών προς τη Θέουτα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι η χώρα του έστειλε πίσω στο Μαρόκο 2.700 από τους περίπου 6.000 μετανάστες. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι όλοι οι ενήλικες που μπήκαν παράνομα θα απελαθούν «με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Μαρόκο εδώ και χρόνια».

Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών εντάθηκαν αφότου έφτασε στην Ισπανία για νοσηλεία, στα τέλη Απριλίου, ο Μπραχίμ Γάλι, ο ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο, των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης