Οι δολοφονίες και άλλες ωμότητες που διαπράττονται στο Νότιο Σουδάν σημαίνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενοκτονία και οι ηγέτες των χωρών της Αφρικής πρέπει να «αναλάβουν ευθύνες» και να μη βασίζονται στην αντίδραση άλλων, δήλωσε η υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ αργά χθες το βράδυ.

Έπειτα από μια επίσκεψη στο νεότερο κράτος της Αφρικής, η Πατέλ είπε σε δημοσιογράφους στη γειτονική Ουγκάντα ότι η κυβέρνηση του προέδρου Σάλβα Κιρ αποκλείει την πρόσβαση πολλών στην ανθρωπιστική βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γίνονται σφαγές, κόβουν τους λαιμούς ανθρώπων (…) Χωριά καίγονται, εφαρμόζεται μια πολιτική καμένης γης. Είναι φυλετικό, είναι εντελώς φυλετικό, και σε αυτήν τη βάση γίνεται γενοκτονία» τόνισε.

Στο Νότιο Σουδάν ξέσπασαν νέα μαζικά βίαια επεισόδια μετά τον Ιούλιο, όταν άρχισαν μάχες στην πρωτεύουσα Τζούμπα, και κατόπιν επεκτάθηκαν σε πολλές άλλες περιοχές. Οι συγκρούσεις γίνονται ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον Κιρ και τον πρώην αντιπρόεδρό του, τον Ρικ Μάκαρ, που ανήκουν σε διαφορετικές εθνότητες.

Πολίτες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν και προσέφυγαν σε γειτονικές λένε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις, που ανήκουν στην πλειονότητά τους στη φυλή Ντίνκα του Κιρ, διαπράττουν σφαγές και άλλα εγκλήματα εναντίον των μελών της φυλής Νούερ, στην οποία ανήκει ο Μάκαρ, κι άλλων, μικρότερων φυλών που υποπτεύονται ότι στηρίζουν τους αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τρία εκατομμύρια πολίτες του Νότιου Σουδάν έχουν ξεριζωθεί λόγω της βίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξοδο μετά τη γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα.

Οι μισοί και πλέον πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ουγκάντα.

Η μαζική έξοδος και η έλλειψη ασφάλειας στο Νότιο Σουδάν σήμαναν την εγκατάλειψη των αγροκτημάτων και τεράστιες ελλείψεις τροφίμων. Τον Φεβρουάριο, ο ΟΗΕ ανακήρυξε ορισμένα τμήματα της χώρας σε κατάσταση λιμού.

Η Πατέλ, η οποία επισκέφθηκε καταυλισμούς προσφύγων από το Νότιο Σουδάν στη βορειοδυτική Ουγκάντα, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση του Κιρ «εμποδίζει την πρόσβαση στη βοήθεια» και χρησιμοποιεί τα τρόφιμα σαν όπλο.

Η συντηρητική πολιτικός ανέφερε πως είπε στον Κιρ, με τον οποίο συναντήθηκε την Τρίτη, πως το Λονδίνο αναμένει να σταματήσει να προσκόπτει την πρόσβαση στη βοήθεια και να κάνει βήματα για να τερματιστεί η σύρραξη.

Αν ο Κιρ αρνηθεί, πρόσθεσε η ίδια, του επισήμανε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες από τη διεθνή κοινότητα».

Παράλληλα, η Πατέλ επέκρινε τους ηγέτες των αφρικανικών κρατών διότι δεν ασκούν πίεση στην κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν για να τερματιστούν οι ωμότητες και οι εχθροπραξίες και διότι περιμένουν άλλοι να διευθετήσουν μια σύγκρουση στη δική τους περιοχή.

«Γιατί δεν υψώνουν το ανάστημά τους για τους ανθρώπους που σφαγιάζονται, που είναι οι Αφρικανοί αδελφοί και οι Αφρικανές αδελφές τους;» διερωτήθηκε.

«Οι αρχηγοί των αφρικανικών κρατών (…) πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα κι όχι να βασίζονται σε άλλους στη διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης