Έκκληση στην Τουρκία να «αποφύγει την κλιμάκωση και να παραιτηθεί από αυτές τις παράνομες γεωτρήσεις» έκανε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης εκπρόσωπός του κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές «να επιλύσουν τις διαφορές μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Η Γερμανία τρέφει την «ελπίδα ότι μια πρόοδος στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού θα έχει θετικές επιπτώσεις στο επίμαχο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων». Αυτή είναι η θέση της Γερμανίας και αυτή θα εξακολουθεί να υποστηρίζει απέναντι στην Τουρκία, διαβεβαίωσε ό ίδιος εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως η Άγκυρα ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι παρά τις κυρώσεις της ΕΕ θα συνεχίσει τις επίμαχες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως οι αποφάσεις που έλαβε στη σύνοδό του το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. τη Δευτέρα «δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της σχετικά με τον υδρογονάνθρακα  στην ανατολική Μεσόγειο». Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου αν θα ακολουθήσουν αυστηρότερες κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία όντως συνεχίσει τις γεωτρήσεις απάντησε: «Μόλις τώρα αποφασίσαμε μέτρα που τώρα θα εφαρμοστούν. Σε αυτή τη βάση θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφή τη στάση μας απέναντι στην Τουρκία». Με άλλα λόγια, το Βερολίνο υποστηρίζει και δεύτερη δέσμη μέτρων της Ε.Ε., αν η Άγκυρα διατηρήσει την αδιάλλακτη στάση της.  

Συνέντευξη Κύπριου πρέσβη στο Βερολίνο

Αυτή άλλωστε είναι και η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., επισημαίνει ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD. Η συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας φέρει τον τίτλο «Ο Ερντογάν πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παράνομες γεωτρήσεις».Ο πρέσβης της Κύπρου Α. Χατζηχρυσάνθου ενημερώνει στην εφημερίδα BILD για τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, στην ίδια εφημερίδα εκτιμάται πως το Βερολίνο δεν είναι πρόθυμο να δεχθεί την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας.

Όπως δηλώνει κυβερνητικός εκπρόσωπος στην BILD, το Βερολίνο «καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απόσχει από όλες τις γεωτρητικές και εξερευνητικές δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη». Ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει «ιδιαίτερη ευθύνη για την ασφάλεια». Η γερμανική κυβέρνηση καλεί την Άγκυρα «συνεχώς και με τον κατάλληλο τρόπο» να «τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της σημερινής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης