«Κάτοικοι της Γάζας, η τελευταία φορά κατά την οποία “συναντηθήκαμε” επ’ ευκαιρία του εορτασμού του “Aid” ήμουν αρχηγός τους Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, και τότε, όπως θα θυμάστε, βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση “Συνοριακός Φραγμός”. Από τότε η Γάζα προσπαθεί ακόμη να ανοικοδομηθεί (αναφορά στον πόλεμο του Γάζας του 2014). Σήμερα είμαι υπουργός Άμυνας. Αν η Χαμάς δεν διακόψει τις βίαιες ενέργειές της, ο πόλεμος του 2021 θα είναι πολύ πιο σκληρός και θα προκαλέσει πολύ περισσότερο πόνο από εκείνον του 2014. Εάν οι πολίτες του Ισραήλ πρέπει να κοιμούνται μέσα στα καταφύγια λόγω της εκτόξευσης των ρουκετών, τότε σας διαβεβαιώνω πως η Γάζα θα καεί. Δεν υπάρχει άλλη εξίσωση. Κάτοικοι της Γάζας θα μπορούσατε να είχατε εορτάσει το “Aid” αλλά λόγω των σφαλμάτων της Χαμάς και των τρομοκρατικών οργανώσεων δεν πρόκειται να υπάρξει γιορτή σήμερα».

Πρόκειται για ένα διάγγελμα του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ, με το οποίο ο Ισραηλινός πρώην στρατιωτικός και νυν πολιτικός υπενθυμίζει στους κατοίκους της Γάζας όλες αυτές τις μνήμες από το 2014 και τον καταστροφικό πόλεμο. Επιλέγει την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού, δηλαδή την ημέρα που γιορτάζεται το Aid El-Fitr. Ο τότε στρατηγός και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ο Μπένι Γκαντζ, υποσχέθηκε με το διάγγελμά του μόνο φωτιά και καταστροφή στις διάφορες φράξιες και ένοπλες οργανώσεις των Παλαιστινίων αν και εφόσον δεν διακόψουν αμέσως την εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται πως το 2014 οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κράτησαν 40 ολόκληρες ημέρες και ο απολογισμός ήταν βαρύς. Η παλαιστινιακή πλευρά θρήνησε 2.251 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους πολίτες, ενώ οι απώλειες των Ισραηλινών ήταν 74 νεκροί. Αν κανείς επιχειρήσει να αποκωδικοποιήσει τη δήλωση-διάγγελμα του υπουργού του Ισραήλ, τότε θα καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα πως η ισραηλινή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί σε αυτή τη φάση οποιαδήποτε διαμεσολάβηση για κατάπαυση του πυρός, ακόμα κι αν αυτή προέρχεται από τον Τζο Μπάιντεν, αν προηγουμένως δεν έχει καταστρέψει ένα ικανό μέρος του οπλοστασίου της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Τζιχάντ. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, όπως φαίνεται, για τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς. Η Χαμάς έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει σε τέσσερα εικοσιτετράωρα πάνω από 2.000 ρουκέτες διάφορων διαμετρημάτων, εκ των οποίων λίγες μεν, αλλά αρκετές, έχουν βεληνεκές 225 χιλιόμετρα, είναι ιρανικής τεχνολογίας και μπορούν από τη Γάζα να χτυπήσουν οποιαδήποτε περιοχή του Ισραήλ.

Το δεύτερο στοιχείο που εξηγεί τη στάση των Ισραηλινών στρατιωτικών είναι πως η Χαμάς απέδειξε πως έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει πολλές ρουκέτες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται πολύ το αμυντικό σύστημα του Ισραήλ να εξουδετερώσει τον εισερχόμενο κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω συνηγορούν στην εκτίμηση πως το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ θα επιχειρήσει εντός των επομένων εικοσιτετραώρων να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά, τόσο στις αποθηκευτικές υποδομές της Χαμάς όσο και στις υποδομές εκτόξευσης ρουκετών, αλλά (και κυρίως) στις εγκαταστάσεις κατασκευής και μοντάζ διάφορων τύπων ρουκετών που βρίσκονται όμως εντός του πυκνότατου αστικού ιστού της Γάζας.

 

 

Παράλληλα, και όπως συνάγεται από τα συμφραζόμενα των δηλώσεων και των εξηγήσεων των στρατιωτικών αναλυτών στο Ισραήλ, στόχος των αλλεπάλληλων επιθέσεων της ισραηλινής αεροπορίας, του πυροβολικού αλλά και της χρησιμοποίησης πυραυλικών οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ είναι η αποτελεσματική καταστροφή του λεγόμενου «Μετρό της Γάζας», που δεν είναι άλλο ένα τεράστιο και δαιδαλώδες σύστημα τούνελ που συνδέουν τον νότο με τον βορρά της Λωρίδας και διασφαλίζουν τη μεταφορά οπλισμού, προμηθειών αλλά και μαχητών απ’ άκρη σ’ άκρη των παλαιστινιακών εδαφών σε αυτή τη στενή λωρίδα γης.

Τις τελευταίες ώρες διαπιστώνεται μια οργανωμένη και μεθοδική επίθεση κατά στόχων σε διάφορα σημεία αυτού του υπόγειου δικτύου από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ενώ επίσημα βίντεο που δίνονται στη δημοσιότητα από το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας δείχνουν πως οι στόχοι αυτοί βρίσκονται στην καρδιά του αστικού ιστού με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

 

Εντύπωση βεβαίως προκαλεί το γεγονός ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων του στρατού εντός της Λωρίδας της Γάζας για να αυτοδιαψευστεί σχεδόν αμέσως με μια δεύτερη ανακοίνωση, η οποία διέψευδε την προηγούμενη. Ως δικαιολογία, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας ανέφερε την «ασυνεννοησία» και πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των διάφορων μηχανισμών του στρατού και του αρμόδιου υπουργείου. Αντιλαμβάνεται ο κάθε αφελής πως μια τέτοια εξήγηση του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας δεν μπορεί να είναι πειστική.

 

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν όλα τα διεθνή ΜΜΕ που καλύπτουν τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ έχει περικυκλώσει τη Λωρίδα της Γάζας με τεθωρακισμένα, μονάδες βαρέος και ελαφρύτερου πυροβολικού αλλά και με τουλάχιστον τρεις ταξιαρχίες, ενώ έχει επίσημα καλέσει από την εφεδρεία 9.000 οπλίτες και αξιωματικούς. Όλα αυτά, καθώς και η διάταξη των μονάδων αυτών καταδεικνύουν πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για χερσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα σε βάθος χρόνου, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις ξεκάθαρες απειλές του ίδιου του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στο διάγγελμά του προς τους κατοίκους της Γάζας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης