Η Γαλλία θα προσφέρει τη συνδρομή της στις προσπάθειες ανοικοδόμησης και συμφιλίωσης στο Ιράκ όταν τερματιστεί ο πόλεμος εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), υποσχέθηκε χθες Σάββατο ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μετά τις συνομιλίες που είχε με ιρακινούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη.

Το Παρίσι είναι μια από τις βασικές χώρες του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που υποστηρίζει τη Βαγδάτη στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών, που κατέλαβαν μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας το 2014. Ο συνασπισμός προσέφερε καίριας σημασίας αεροπορική και χερσαία υποστήριξη στις ιρακινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εννιάμηνης εκστρατείας του για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της de facto πρωτεύουσας του ΙΚ στο Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτώση της πόλης τον Ιούλιο ουσιαστικά σήμανε το τέλος του «χαλιφάτου», την ίδρυση του οποίου είχε ανακηρύξει ο ηγέτης του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Οι ιρακινές δυνάμεις βρίσκονταν χθες Σάββατο πιο κοντά στην ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της Ταλ Αφάρ.

«Είμαστε παρόντες στον πόλεμο και θα είμαστε παρόντες στην ειρήνη», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη Βαγδάτη με τη γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι.

«Παρότι η κοινή μας μάχη εναντίον του Ντάες δεν έχει τελειώσει, μπαίνει σε μια φάση σταθεροποίησης, συμφιλίωσης, ανοικοδόμησης, μια φάση ειρήνης», συνέχισε ο Λε Ντριάν, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι προέτρεψε τη Γαλλία να επενδύσει στο Ιράκ «σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γραφείου του.

Η Γαλλία θα χορηγήσει ένα δάνειο ύψους 430 εκατομμυρίων ευρώ στο Ιράκ πριν από τέλος της χρονιάς, σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Αργότερα χθες οι γάλλοι υπουργοί συναντήθηκαν με τον κούρδο πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν. Οι κούρδοι μαχητές, οι Πεσμεργκά, διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα εναντίον του ΙΚ.

Ο Λε Ντριάν υποσχέθηκε ότι το Παρίσι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Πεσμεργκά, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της κουρδικής προεδρίας. Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν σχεδιάζει να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον επόμενο μήνα και το ζήτημα εθίγη στις συνομιλίες των δύο πλευρών, σύμφωνα με την κουρδική προεδρία.

Η Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες ανησυχούν για το ενδεχόμενο το δημοψήφισμα το οποίο θα διεξαχθεί την 25η Σεπτεμβρίου να οδηγήσει σε νέα σύγκρουση ανάμεσα στους ιρακινούς κούρδους και τη Βαγδάτη, καθώς και γειτονικά κράτη με μεγάλες κουρδικές μειονότητες, κυρίως την Τουρκία και το Ιράν.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Αμπάντι η γαλλική αντιπροσωπεία «εξέφρασε τη δέσμευσή της σε ένα ενωμένο Ιράκ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του ιρακινού πρωθυπουργού.

Πριν από τη συνάντηση στην Αρμπίλ, ένας διπλωμάτης ενήμερος για τη γαλλική πολιτική προεξόφλησε ότι ο Λε Ντριάν και η Παρλί επρόκειτο να επαναλάβουν κατά τη συνάντησή τους με τον Μπαρζανί τη γαλλική θέση: το Παρίσι τάσσεται υπέρ ενός αυτόνομου Κουρδιστάν, που όμως παραμένει τμήμα του Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Μπαρζανί, ο Λε Ντριάν κάλεσε να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στην Αρμπίλ και τη Βαγδάτη προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία ικανοποιητική λύση για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, κατά την ανακοίνωση της κουρδικής προεδρίας.

Επισήμως, οι γάλλοι υπουργοί και ο Τζααφάρι δεν αναφέρθηκαν στην τύχη των οικογενειών γάλλων υπηκόων που πολεμούσαν στις τάξεις του ΙΚ, οι οποίες αιχμαλωτίστηκαν ή εντοπίστηκαν στη Μοσούλη και άλλες περιοχές που ανακτήθηκαν από τους τζιχαντιστές. Μέλη της πιο διαβόητης τζιχαντιστικής οργάνωσης του κόσμου πιστεύεται ότι ήταν και συνεχίζουν να είναι αρκετές εκατοντάδες Γάλλοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης