Διαψεύδοντας τη φήμη που τους θέλει «έθνων πεσιμιστών», οι Γάλλοι εμφανίζονται πλέον πιο αισιόδοξοι για το μέλλον απ’ ότι ήταν την προηγούμενη οκταετία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive για τον ραδιοφωνικό σταθμό RTL δείχνει ότι έξι στους δέκα Γάλλους (ποσοστό 59%) είναι πιο αισιόδοξοι για τη φετινή χρονιά. Το 2012 μόλις το 44% αντίκριζε με αισιοδοξία το μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υποστηρικτές του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι οι πιο αισιόδοξοι ενώ εκείνοι του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου οι πιο απαισιόδοξοι.

«Πιθανότατα αυτό οφείλεται εν μέρει στο φαινόμενο Μακρόν», σχολίασε ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών δημοσκοπήσεων, Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, σημειώνοντας την ανανεωμένη ελπίδα των Γάλλων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα στο πολιτικό πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου. Τόνισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση φαίνεται πως έχει «καλές προοπτικές στο οικονομικό μέτωπο».

«Δεν πρόκειται μόνο για το τέλος της εποχής του Ολάντ”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην γενικότερη αίσθηση δυσφορίας που σημάδεψε την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ (2012-17). “Οι Γάλλοι ακούν πολλά για καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξη, για θέσεις εργασίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γαλλία είναι λιγότερο αποκαρδιωμένη», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, η πλειοψηφία (51%) απάντησε ότι η προηγούμενη χρονιά ήταν θετική για τους ίδιους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης