Οι φλόγες που καίνε στην ουκρανική πυρηνική ζώνη του Τσερνόμπιλ δεν έχουν σβήσει ακόμη, παρά τις επίμονες προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που ξεκίνησαν στις 4 Απριλίου.
 

Στην περιορισμένη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ  και στην περιοχή κοντά στο δάσος Kotovsky, από το οποίο οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν μετά την πυρηνική καταστροφή το 1986, οι διασώστες προσπαθούν να κατασβέσουν τη φωτιά για 10 σχεδόν συνεχόμενες ημέρες.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ραδιενεργό στάχτη στο έδαφος, ενδεχομένως μεταφέροντας τον μολυσμένο καπνό στην πρωτεύουσα Κίεβο.
 

Λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή, οι πυρκαγιές του Τσερνόμπιλ έρχονται όλο και πιο κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο και στον αντιδραστήρα που εξερράγη το 1986, προκαλώντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει νέα σοβαρή μόλυνση από ραδιενέργεια.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια δασική πυρκαγιά στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ στη βόρεια Ουκρανία έφτασε την πόλη Πρίπιατ τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος.
 

Η ραδιενέργεια που υπάρχει στην περιοχή, έχει εισχωρήσει στο έδαφος, ενώ η μούχλα, οι ρίζες, τα δένδρα και η βλάστηση γενικότερα έχουν απορροφήσει ένα μέρος της. Υπάρχουν φόβοι ότι η ραδιενέργεια ενδέχεται να ανέβει στην επιφάνεια και να εξαπλωθεί μέσω του καπνού όταν καίγονται τα δάση.
 

Τρία χιλιόμετρα μακριά από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, η φωτιά προσεγγίζει την αποθήκη του Podlesny, η οποία περιέχει τα πλέον ραδιενεργά απόβλητα στη ζώνη του Τσερνόμπιλ, δήλωσε ο Yaroslav Emelyanenko, μέλος της κρατικής υπηρεσίας της Ουκρανίας για τη διαχείριση της Ζώνης Αποκλεισμού.
 

Ο κ. Emelyanenko προέτρεψε τον Ουκρανικό πρόεδρο Volodymyr Zelensky να λάβει μέτρα κατά της πυρκαγιάς, προειδοποιώντας ότι κινείται με την κατεύθυνση του ανέμου προς τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.
 

Η μεγάλη πυρκαγιά στη Ζώνη Αποκλεισμού κατέστρεψε παλιά νεκροταφεία, δάση, βάλτους και τουλάχιστον 12 πρώην χωριά.
 

Περίπου 362 πυροσβέστες με 89 είδη εξοπλισμού συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην απαγορευμένη ζώνη. Στις 12 Απριλίου, τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης πραγματοποίησαν έριξαν στο σημείο περίπου 306 τόνους νερού.
 

Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία της Ουκρανίας σχετικά με τη διαχείριση της ζώνης αποκλεισμού (SAUEZM), οι απώλειες από την πυρκαγιά υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ουκρανικές hryvnias (εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια).
 

Η επικεφαλής της SAUEZM, Ekaterina Pavlova, δήλωσε ότι η ακριβής έκταση του εδάφους που καταστράφηκε από τη φωτιά είναι αδύνατο να διαπιστωθεί λόγω του πυκνού καπνού. Αλλά, μέχρι τις 8 Απριλίου, εκτιμήθηκε σε 3.500 εκτάρια.
 

Ένας ανώτερος υπεύθυνος για το περιβάλλον, ο Egor Firsov, δήλωσε εν μέσω της έναρξης των πυρκαγιών πριν από μια εβδομάδα ότι η ακτινοβολία στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ εντοπίστηκε σε 16 φορές υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.
 

Η αιτία της πυρκαγιάς του “κόκκινου δάσους” εικάζεται πως  οφείλεται σε έναν συνηθισμένο εμπρησμό. Δύο ύποπτοι προσήχθησαν από την αστυνομία μέχρι στιγμής.
 

Η πυρκαγιά ξέσπασε στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ στις 4 Απριλίου, και οι Αρχές δήλωσαν δύο ημέρες αργότερα ότι είχε σβήσει και τα επίπεδα ακτινοβολίας ήταν φυσιολογικά. Ωστόσο, οι εναπομείνασες φλόγες συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν και πάλι μεγαλύτερη πυρκαγιά. Οι προκαταρκτικές εκθέσεις δείχνουν ότι μπορεί να καλύψει έκταση έως 100 εκταρίων (247 στρέμματα).
 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης