Έπειτα από τέσσερα χρόνια λιτότητας, οι Φινλανδοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες αναμένεται να κερδίσουν οι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είχαν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ελαφρύ προβάδισμα από την ακροδεξιά.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 09:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έναν μέσο όρο που υπολογίστηκε βάσει των δημοσκοπήσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με υποψήφιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Άντι Ρίνε αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, με τουλάχιστον 20%, προηγούμενο των Αληθινών Φινλανδών (ακροδεξιά) και του Κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού (δεξιά), τα οποία παλεύουν στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση.

Ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός, που αποτελείται από το Κόμμα του Κέντρου (το κόμμα του πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα), το Κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού και το Κόμμα της Μπλε Μεταρρύθμισης (ευρωσκεπτικιστές), εφήρμοσε μια πολιτική λιτότητας, η οποία επέτρεψε στη χώρα να βγει από την ύφεση το 2016.

“Η προεκλογική αυτή εκστρατεία είχε περισσότερη ένταση απ’ό,τι έχουμε συνηθίσει, λόγω του ότι η απερχόμενη κυβέρνηση έλαβε ριζοσπαστικές αποφάσεις”, έκρινε η Βέσα Χιντσάνεν, υπεύθυνη εκλογικού τμήματος στο Ελσίνκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν ξεπερνάει με ασφάλεια το όριο του 20% στην πρόθεση ψήφου, κάτι το σπάνιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η δεξιά και η αριστερά δηλώνουν ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με την ακροδεξιά, χωρίς ωστόσο να κλείνουν εντελώς την πόρτα στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους Αληθινούς Φινλανδούς.

Τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται πριν από τα μεσάνυχτα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης