Η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να “φοβάται” τους μετανάστες, διαμήνυσε σήμερα ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλώντας τις χώρες-μέλη να ενθαρρύνουν την ενσωμάτωση των προσφύγων αντί να ψάχνουν τρόπους για να τους αποτρέψουν περιορίζοντας τα κοινωνικά επιδόματα.

Η περασμένη χρονιά, το 2015, “σημαδεύτηκε από τον εντεινόμενο φόβο που προκάλεσε η συνεχής συρροή των μεταναστών, ο οποίος ήταν ακόμη πιο διαδεδομένος και από τον φόβο για την τρομοκρατία”, τονίζει ο Επίτροπος Νιλς Μούιζνιεκς στην ετήσια έκθεσή του που παρουσιάστηκε σήμερα στο Στρασβούργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φόβος αυτός τρέφει “τις αντιμουσουλμανικές προκαταλήψεις που είναι ήδη πολύ διαδεδομένες” σημειώνει ο Μούιζνιεκς. Τους τελευταίους μήνες ο Επίτροπος έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις “αντιπαραγωγικές πολιτικές” που εφαρμόζουν ορισμένες χώρες οι οποίες εμφανίζονται απρόθυμες να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Ορισμένες κυβερνήσεις υιοθέτησαν μέτρα “που στοχεύουν ανοιχτά να καταστήσουν τις χώρες τους λιγότερο ελκυστικές στα μάτια των μεταναστών”, για παράδειγμα μειώνοντας τα κοινωνικά επιδόματα που θα μπορούσαν να λάβουν οι άνθρωποι αυτοί, αποφασίζοντας να κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους ή περιορίζοντας το δικαίωμά τους να ενωθούν με τα μέλη των οικογενειών τους, εξήγησε.

Τα μέτρα αυτά “συνιστούν όλα τους εμπόδια για την ενσωμάτωση, χωρίς να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον αριθμό των μελλοντικών αφίξεων”, υποστήριξε υπενθυμίζοντας ότι “οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο είναι τα πρώτα θύματα της ανόδους του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας σε πολλές χώρες”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης