«Θύελλα» ξέσπασε σε όλη την Αμερική ως απάντηση στην είδηση ​​ότι το FBI ερευνά την ιδιωτική κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα σε μια «άνευ προηγουμένου» κίνηση που προκάλεσε απειλές για αντίποινα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και τους συμμάχους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύμα των αντιδράσεων έφερε επίσης εκκλήσεις για λογοδοσία από τους αντιπάλους του και ενέπνευσε εικασίες σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει για τα σχέδια του Τραμπ να είναι ξανά υποψήφιος το 2024, καθώς κάποιοι πρότειναν ότι μπορεί να τον ωθήσει να ανακοινώσει υποψηφιότητα πριν από τις ζωτικές ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. 

Η εξουσιοδοτημένη από το δικαστήριο επιδρομή στην περιουσία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο φάνηκε να σχετίζεται με μια μακροχρόνια έρευνα για το εάν χειρίστηκε εσφαλμένα απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ πιστεύεται ότι επιδιώκει μια προεδρική υποψηφιότητα το 2024 και πολλοί υπολογίζουν ότι η επιδρομή στο Μαρ-α-Λάγκο θα τον ωφελούσε πολιτικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι το «όμορφο σπίτι του, το Mar-A-Lago στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, βρίσκεται επί του παρόντος υπό πολιορκία, επιδρομές και καταλήψεις από μια μεγάλη ομάδα πρακτόρων του FBI», κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες συσπειρώθηκαν για την υπεράσπισή του.

Μια σφραγισμένη είσοδος της έπαυλης από το FBI

Η ήδη διχασμένη πολιτική σκηνή των ΗΠΑ αναστατώθηκε από την αντίδραση στον έλεγχο. Ο Κέβιν Μακάρθι, ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, απείλησε να ερευνήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης εάν το κόμμα του κερδίσει τον έλεγχο της αίθουσας το επόμενο έτος, κάτι που σύμφωνα με τις προβλέψεις είναι πολύ πιθανό. «Έχω δει αρκετά», έγραψε ο Ρεπουμπλικανός από την Καλιφόρνια σε μια δήλωση που δημοσίευσε στο διαδίκτυο. «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει φτάσει σε μια αφόρητη κατάσταση οπλισμένης πολιτικοποίησης». Προχώρησε παραπέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χειριστεί το σφυρί το επόμενο έτος, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής θα ανοίξουν έρευνα στο Κογκρέσο για τον γενικό εισαγγελέα, Μέρικ Γκάρλαντ. «Γενικός Εισαγγελέας Γκάρλαντ, φυλάξτε τα έγγραφά σας και καθαρίστε το ημερολόγιό σας», έγραψε. Οι Δημοκρατικοί, που πίεσαν το υπουργείο να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά του πρώην προέδρου για το ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου, χαιρέτησαν την επιδρομή.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου»

«Είναι φρικτό προηγούμενο για το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνά έναν πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο βουλευτής Τέντ Λιού, Δημοκρατικός από την Καλιφόρνια που ήταν μάνατζερ κατά τη δεύτερη δίκη παραπομπής του Τραμπ. «Το μόνο χειρότερο προηγούμενο θα ήταν να μην ερευνήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης επειδή το άτομο τυχαίνει να είναι πρώην Πρόεδρος. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν επίσης τους Ρεπουμπλικάνους για υποκρισία μετά από χρόνια έκκλησης για δίωξη της Χίλαρι Κλίντον, της αντιπάλου του Τραμπ το 2016, σχετικά με ερωτήματα σχετικά με το εάν χειρίστηκε εσφαλμένα απόρρητες πληροφορίες χρησιμοποιώντας έναν ιδιωτικό διακομιστή email. Ο Τραμπ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την έρευνα και ενθάρρυνε τις φωνές «κλειδώστε την» κατά τη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Αναφερόμενος στον Μακ Κάρθυ, ο Ντόν Μπέϊερ, Δημοκρατικός από τη Βιρτζίνια, είπε: «Αυτός ο άντρας και οι συνάδελφοί του κρύφτηκαν κάτω από έναν βράχο αντί να απαντήσουν κάθε φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε για δίωξη, έρευνα, φυλάκιση ή βία κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι μιλούν για τον Τραμπ σαν να είναι υπεράνω του νόμου. Δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Σε μια συνέντευξη στο Fox News το βράδυ της Δευτέρας, ο γιος του Τραμπ, Έρικ Τραμπ, είπε ότι η έρευνα έγινε επειδή «τα Εθνικά Αρχεία ήθελαν να επιβεβαιώσουν εάν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε στην κατοχή του έγγραφα».

Μιλώντας κατά του FBI, ο Ντ. Τραμπ Τζούνιορ, είπε ότι πίστευε ότι η επιδρομή ήταν μια προσπάθεια να αποτρέψει τον πατέρα του να είναι υποψήφιος ξανά το 2024. «Ειλικρινά, ελπίζω –και το λέω αυτό για πρώτη φορά– ελπίζω να βγει και να ξανανικήσει αυτούς τους τύπους γιατί ειλικρινά, αυτή η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει από αυτές τις ανοησίες. Δεν μπορεί», είπε ο έτερος υιός Τραμπ. 

Πιστεύεται ευρέως ότι ο Τραμπ επιδιώκει μια προεδρική υποψηφιότητα το 2024 και πολλοί εικάζουν ότι η επιδρομή θα τον ωφελούσε πολιτικά. Κάποιοι πρότειναν ότι θα τροφοδοτούσε την υποψία των υποστηρικτών του για ομοσπονδιακούς αξιωματούχους επιβολής του νόμου, τους οποίους ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του απαξιώνουν εδώ και καιρό ως διεφθαρμένους και μεροληπτικούς. Αλλά χρησίμευσε επίσης για να συσπειρώσει τους συμμάχους του και πιθανούς Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του 2024 στο πλευρό του.

Ο Ρον Ντε Σάντις, ο κυβερνήτης της Φλόριντα που θεωρήθηκε πιθανός υποψήφιος το 2024, είπε ότι η έρευνα στην παραλιακή ιδιοκτησία του Τραμπ ήταν «μια ακόμη κλιμάκωση στον οπλισμό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος».

Οι υπαινιγμοί των Ρεπουμπλικανών ότι ο Μπάιντεν ήταν πίσω από την επιδρομή φαίνονται αβάσιμοι. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι αγνοούσε την έρευνα πριν γίνει. Και ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά από χρόνια προσπαθειών του Τραμπ να πιέσει τους γενικούς εισαγγελείς του να προωθήσουν την πολιτική του ατζέντα.

Καθώς τα νέα για την έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο αντηχούσαν σε όλη τη χώρα, ένα πλήθος ξεσηκώθηκε έξω από το πολυτελές θέρετρο του Τραμπ στη Φλόριντα, όπου οι υποστηρικτές κυμάτιζαν αμερικανικές σημαίες και μερικές επιδείκνυαν προεκλογικές πινακίδες με διαγραμμένο το όνομα του Μάικ Πενς.

Διαδικτυακοί, ακροδεξιοί υποστηρικτές του Τραμπ οργίστηκαν ενάντια στην έρευνα του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο. Τις ώρες μετά την αποκάλυψη, οι αναφορές σε «εμφύλιο πόλεμο» αυξήθηκαν στο Twitter, ενώ τα φόρουμ Maga και QAnon φώτιζαν με βίαιη ρητορική και απειλές για εμφύλια αναταραχή, ανησυχητικά παρόμοια, είπαν αναλυτές και δημοσιογράφοι, με το είδος της δραστηριότητας που παρατηρείται σε αυτές τις πλατφόρμες στο το προβάδισμα μέχρι την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Το κορυφαίο σχόλιο σε έναν πίνακα μηνυμάτων υπέρ του Τραμπ ήταν: «Κλείδωμα και φόρτωση». Ο Τραμπ, ο οποίος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της έρευνας, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την οργή των υποστηρικτών του με έναν γύρο εκκλήσεων συγκέντρωσης κεφαλαίων που έκαναν αναφορά στην επιδρομή. «Παρακαλώ βιαστείτε για μια δωρεά ΑΜΕΣΑ», έγραψε σε ένα τέτοιο email. Μίλησε εν συντομία για την επιδρομή κατά τη διάρκεια μιας τηλεσυγκέντρωσης για την πρώην κυβερνήτη της Αλάσκας Σάρα Πέιλιν, η οποία είναι υποψήφια για το Κογκρέσο. «Μια άλλη μέρα στον παράδεισο», είπε ο Τραμπ στους υποστηρικτές το βράδυ της Δευτέρας. «Αυτή είναι μια περίεργη μέρα. Μάλλον όλοι διαβάσατε για αυτό, το πολύ σημαντικό.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης