Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με απάντησή της, σε ερώτηση 12 ευρωβουλευτών από διάφορες πολιτικές ομάδες, η Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδη, δεν αφήνει και πολλές αμφιβολίες ότι οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού θα συνεχιστούν και μέχρι το… 2023!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρει, μάλιστα, συγκεκριμένα και τις προετοιμασίες τις οποίες έχει κάνει η Κομισιόν αν, όπως υπογραμμίζει, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ενδέχεται να χρειαστούν επιπλέον εμβολιασμοί για την ενίσχυση και την παράταση της ανοσίας, αποκαλύπτοντας ότι:

  • Η Κομισιόν ενέκρινε στις 8 Μαΐου 2021 μια τρίτη σύμβαση με την BioNTech-Pfizer που θα προβλέπει την παράδοση 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων τρεχόντων εμβολίων και εμβολίων προσαρμοσμένων σε παραλλαγές κατά την περίοδο 2021 έως 2023.
  • Η Κομισιόν έχει επίσης ενεργοποιήσει αγορά 150 εκατομμυρίων προαιρετικών δόσεων από τη Moderna για εμβόλια το 2022, προβλέποντας τη δυνατότητα αγοράς εμβολίων προσαρμοσμένων σε παραλλαγές ιών, καθώς και εμβόλια για παιδιατρική χρήση και αναμνηστικά εμβόλια. Θα ακολουθήσουν άλλες συμβάσεις και άλλες τεχνολογίες.

Στην κοινή τους ερώτηση, οι 12 ευρωβουλευτές (Juozas Olekas, Magdalena Adamowicz, István Ujhelyi, Manuel Pizarro, Andris Ameriks, Valdemar Tomaševski, Sara Cerdas, Elisabetta Gualmini, Marek Paweł Balt, Barry Andrews, Andreas Schieder, Robert Biedroń) είχαν επισημάνει ότι:

«Δεδομένου του αριθμού των συμβολαίων προαγοράς για τα εμβόλια COVID-19, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πλεόνασμα εμβολίων μόλις οι εμβολιασμοί και οι παραδόσεις φτάσουν σε πλήρη ταχύτητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Ακόμη και όταν τα εμβόλια δοθούν και σε χώρες εκτός ΕΕ, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη ενδέχεται να χρειαστεί να αποφασίσουν για τη συνεχιζόμενη χρήση και διανομή εμβολίων που έχουν ήδη αγοραστεί.

»Εν τω μεταξύ, η ΕΕ έχει επίσης υιοθετήσει δύο νομοθετικά μέτρα που της επιτρέπουν να προσφεύγει σε συγκεντρωτικά αποθέματα φαρμάκων (EU4Health και diselEU).

Λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή ανάγκη τακτικών εμβολιασμών και πιθανών συστάσεων για τον ετήσιο εμβολιασμό, σκοπεύει η Επιτροπή να διατηρήσει έναν κατάλληλο αριθμό εμβολίων COVID-19 σε αυτά τα κεντρικά αποθέματα.

»Σκοπεύει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για τακτικούς εμβολιασμούς COVID-19».

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου που, αν μη τι άλλο, προετοιμάζει τους Ευρωπαίους για συνέχιση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού μέχρι το… 2023:

Απάντηση της κα Κυριακίδη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (26.7.2021)

Για να προετοιμαστεί για το μέλλον, η Επιτροπή αντλεί τα διδάγματα από την πρώτη φάση της πανδημίας. Είναι σαφές ότι για να νικήσουμε αποφασιστικά τον ιό, είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι για μελλοντικές προκλήσεις.

Σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενδέχεται να χρειαστούν εμβολιασμοί για την ενίσχυση και την παράταση της ανοσίας. Εάν εμφανιστούν παραλλαγές, πρέπει να αναπτυχθούν εμβόλια προσαρμοσμένα στις παραλλαγές.

Έχοντας αυτό υπόψη, η Επιτροπή ενέκρινε στις 8 Μαΐου 2021 μια τρίτη σύμβαση με την BioNTech-Pfizer που θα προβλέπει την παράδοση 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων τρεχόντων εμβολίων και εμβολίων προσαρμοσμένων σε παραλλαγές κατά την περίοδο 2021 έως 2023. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει αγορά 150 εκατομμυρίων προαιρετικών δόσεων από τη Moderna για εμβόλια το 2022, προβλέποντας τη δυνατότητα αγοράς εμβολίων προσαρμοσμένων σε παραλλαγές ιών, καθώς και εμβόλια για παιδιατρική χρήση και αναμνηστικά εμβόλια. Θα ακολουθήσουν άλλες συμβάσεις και άλλες τεχνολογίες.

Η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας αλληλεγγύης για τα εμβόλια. Η Team Europe έχει συμβάλει στην καθοδήγηση της παγκόσμιας διάθεσης εμβολίων, με σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ υποστήριξη στο COVAX, και έχει δεσμευτεί να μοιραστεί τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους με παγκόσμιους εταίρους. Η νέα σύμβαση με τη BioNTech-Pfizer βασίζεται περαιτέρω σε αυτήν την αρχή της παγκόσμιας αλληλεγγύης και περιέχει συγκεκριμένες διατάξεις για μεταπωλήσεις και δωρεές.

Προς το παρόν δεν προβλέπεται αποθεματοποίηση, ιδίως στην τρέχουσα κατάσταση όπου ο κόσμος χρειάζεται ακόμη εμβόλια για τον πρώτο εμβολιασμό. Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει τις ανάγκες της έως το 2024 μέσω συμβάσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης