Τον γύρο του κόσμου κάνουν συγκλονιστικές εικόνες από το Αφγανιστάν, με πλήθος προσφύγων να προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη των Ταλιμπάν, με προορισμό τη Δύση.

Οι εικόνες, που θυμίζουν την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο, όπως περιγράφεται στη Βίβλο, καταγράφουν την πορεία των ατέλειωτων καραβανιών των προσφύγων μέσα από την έρημο, όπου συναντώνται τα σύνορα του Αφγανιστάν με εκείνα του Πακιστάν και του Ιράν, και γεννούν φόβους για νέα μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, με την ΕΕ να επιδιώκει συνεργασία με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να ανακόψει τις ροές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο αρχικός προορισμός αυτών των εξαθλιωμένων προσφύγων από το Αφγανιστάν θα είναι πιθανότατα η Τουρκία -με το κόστος μεταφοράς να φθάνει τα 1.500 δολάρια ανά άτομο- και από εκεί πολλοί εξ αυτών ελπίζουν να καταφέρουν να περάσουν στην Ευρώπη.

Ένας συμπατριώτης τους, που έκανε πρόσφατα το ίδιο ταξίδι, δήλωσε ότι η έρημος, που διακρίνεται στα πλάνα, τα οποία δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», είναι το τελευταίο κομμάτι μιας πολύωρης διαδρομής σε ανώμαλα εδάφη, όπου οι Αφγανοί πρόσφυγες, έχοντας περάσει για σύντομο διάστημα από πακιστανικά εδάφη, συνεχίζουν το ταξίδι τους, συνοδεία διακινητών από το Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτοί είναι οι φτωχότεροι όλων, επειδή υπάρχουν κι άλλες διαδρομές που απαιτούν λιγότερο βάδισμα, αλλά στοιχίζουν περισσότερο», είπε.

Το ταξίδι τους ξεκίνησε στην πιο αραιοκατοικημένη επαρχία του Αφγανιστάν, τη Νιμρούζ. Το ανθρώπινο ποτάμι των προσφύγων βαδίζει σχεδόν αμίλητο, μόνο τα βελάσματα από κατσίκες που οδηγούν βοσκοί προς την αντίθετη κατεύθυνση σπάνε τη σιωπή.

Περιγράφοντας την οδύσσεια που έζησε στην ίδια διαδρομή, ο Αφγανός πρόσφυγας είπε ότι έπειτα από τέσσερις ώρες πορεία στο λιοπύρι έφθασε με τους υπόλοιπους σε μια κοιλάδα και περίμεναν να δύσει ο ήλιος.

«Γύρω στις 10 μ.μ. ήρθαν οι Ιρανοί και άρχισαν να μας ζητούν να τους πούμε το σύνθημα, μια λέξη-κλειδί. Όταν βρήκαν όλοι τους διακινητές τους, χωριστήκαμε σε ομάδες, κάθε μία με επικεφαλής έναν διακινητή, και στη συνέχεια προχωρήσαμε η μία μετά την άλλη ομάδα προς το Ιράν. Έκανα αρκετές φορές αυτή τη διαδρομή στο παρελθόν. Παλαιότερα υπήρχαν κάπου 200 άτομα, αλλά τώρα επικρατεί το χάος. Ήταν χιλιάδες εκεί. Είδα γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μωρά, γέροντες. Θυμάμαι τα κλάματα των μωρών να αντηχούν στα γύρω βουνά».

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε χθες για «ανθρωπιστική καταστροφή» στο Αφγανιστάν, ενώ η ύπατη αρμοστεία του οργανισμού για τους πρόσφυγες εκτιμά ότι έως και μισό εκατομμύριο Αφγανοί μπορεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια από τις γειτονικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα.

«Οι σκηνές με την εκκένωση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προκάλεσαν ένα κύμα συμπάθειας στον πλανήτη για την απόγνωση και τον τρόμο χιλιάδων Αφγανών. Αλλά όταν ξεθωριάσουν οι εικόνες αυτές στις οθόνες μας, θα υπάρχουν ακόμη εκατομμύρια Αφγανοί που θα χρειάζονται την επέμβαση της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης