Σε μία έκθεση της CIA η οποία τον Αύγουστο του 2016 φέρεται να είχε φτάσει στα χέρια του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με θέμα την παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Washington Post. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην έκθεση της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αναφέρεται ότι ο Β. Πούτιν διηύθυνε προσωπικά την εκστρατεία στον κυβερνοχώρο με στόχο να ενισχυθεί ο Ντόναλντ Τραμπ και να αποδυναμωθεί η Χίλαρι Κλίντον πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός του Ρώσου προέδρου, με βάση των εν λόγω έκθεση, ήταν να επιτευχθεί η ήττα της Χίλαρι Κλίντον ή έστω να αποδυναμωθεί η καμπάνια της προκειμένου να καταφέρει να υπερισχύσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο δημοσίευμα, ο τότε διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν ενώ γνώριζε το περιεχόμενο της έκθεσης δεν ανέφερε τίποτα στην καθημερινή Προεδρική Ενημέρωση αλλά την παρουσίασε μόνο στον Μπαράκ Ομπάμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους πέντε μήνες κατά τους οποίους έμεινε στην εξουσία η κυβέρνηση Ομπάμα, μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο τότε πρόεδρος και οι συνεργάτες του συζήτησαν δεκάδες εναλλακτικές για την απόκρουση της ρωσικής επιρροής και την «τιμωρία» της Ρωσίας για τη δράση της, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και η ιδέα αμερικανικών κυβερνοεπιθέσεων σε ρωσικές υποδομές, η δημοσιοποίηση πληροφοριών οι οποίες θα μπορούσαν να «ντροπιάσουν» τον πρόεδρο της Ρωσίας ή κυρώσεις οι οποίες θα έπλητταν σκληρά τη ρωσική οικονομία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Washington Post, το τελικό πακέτο μέτρων τα οποία ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου ο Μπαράκ Ομπάμα, ήταν κατώτερο των προσδοκιών, κατά βάση συμβολικής και όχι ουσιαστικής σημασίας.

Με πληροφορίες από washington post, naftemporiki

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης