Στην ποινικοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης προχωρά η κυβέρνηση της Αιγύπτου, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την αύξηση των επιθέσεων εναντίον των γυναικών, που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα. Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος δεν είχε στην ισχύουσα νομοθεσία της, διάταξη που να ορίζει τη σεξουαλική παρενόχληση ως ξεχωριστή εγκληματική ενέργεια. Οι σχετικές υποθέσεις αντιμετωπίζονταν μέχρι σήμερα ως αξιόποινες πράξεις «άσεμνης επίθεσης».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Αντλί Μανσούρ, ενέκρινε χθες διάταγμα που καθιστά τη σεξουαλική παρενόχληση, ποινικό αδίκημα το οποίο θα τιμωρείται με φυλάκιση από δύο έως και πέντε χρόνια ή με καταβολή πρόστιμου που κινείται μεταξύ των 400 και των 7.000 δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διάταγμα ορίζει την σεξουαλική παρενόχληση ως κάθε πρόταση ερωτικού ή πορνογραφικού περιεχομένου. Παρενόχληση θεωρείται και η υπόνοια ερωτικής πρότασης μέσω λέξεων, χειρονομιών ή πράξεων. 

Η διάταξη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από νομικούς εκπροσώπους της χώρας οι οποίοι την χαρακτηρίζουν ανεπαρκή, καθώς επιτρέπει στους δικαστές να επιλέξουν ανάμεσα στην φυλάκιση και σε ένα απλό πρόστιμο. Ο Φαδί Φαρίντ, διοργανωτής της εκστρατείας κατά της βίας των γυναικών με τίτλο «I Saw Harassment»,  δηλώνει σε συνέντευξη του στα μέσα ενημέρωσης ότι το διάταγμα «δεν είναι αρκετά «σκληρό» για να αποτρέψει περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων γυναικών από όχλο».

Στην Αίγυπτο, από την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ μέχρι σήμερα, έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στα κρούσματα σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών. Σχετική έρευνα του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει ότι το 99,3% των γυναικών στην Αίγυπτο έχει πέσει θύμα κακοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Οργανισμοί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν απευθύνει έκκληση στην αιγυπτιακή κυβέρνηση να πάρει μέτρα προκειμένου η συνεχώς αυξανόμενη βία κατά των γυναικών να λάβει τέλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης