Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να ενισχύσει την επιρροή της στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού χρησιμοποιώντας τομείς από την ασφάλεια μέχρι και την υγεία για να προστατεύσει τα συμφέροντά της και να αντιδράσει στην αυξανόμενη ισχύ της Κίνας, παρόλο που η ΕΕ επιμένει πως η στρατηγική της δεν στρέφεται εναντίον του Πεκίνου.

Με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, που πρώτη παρουσίασε τρόπους για την εμβάθυνση των σχέσεων με χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, η 27μελής Ένωση θέλει να χρησιμοποιήσει το νέο αυτό σχέδιο για να δείξει στο Πεκίνο ότι είναι εναντίον της διάδοσης του αυταρχισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική της εστίαση, την παρουσία και τις δράσεις στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού, βασισμένη στην προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου» αναφέρουν σε δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Διπλωμάτες δήλωσαν πως το σχέδιο δεν στρέφεται «εναντίον της Κίνας».

Το έγγραφο αυτό των 10 σελίδων θα ακολουθήσει τώρα μια πιο λεπτομερής στρατηγική τον Σεπτέμβριο, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών κατά την τηλεδιάσκεψή τους λέγοντας ότι θα επιδιώξουν να εργαστούν με «ομόφρονες εταίρους» για να υποστηρίξουν τα θεμελιώδη δικαιώματα στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού.

Το σχέδιο μπορεί να σημάνει ένα εντονότερο διπλωματικό προφίλ της ΕΕ στα ζητήματα της περιφέρειας Ινδίας-Ειρηνικού, περισσότερο προσωπικό της ΕΕ και περισσότερες επενδύσεις στην περιφέρεια και πιθανόν μεγαλύτερη παρουσία ασφαλείας, όπως αποστολή πλοίων μέσω της Νότιας Σινικής Θάλασσας ή συμμετοχή Ευρωπαίων σε αυστραλιανές περιπόλους, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που η Κίνα δεν αναφέρεται λεπτομερώς, η γλώσσα που χρησιμοποιείται στη δήλωση της ΕΕ φανερώνει υποστήριξη στην προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έναντι της Κίνας, εν μέσω ανησυχιών ότι το Πεκίνο επιδιώκει τεχνολογικό και στρατιωτικό εκσυγχρονισμό, ο οποίος απειλεί τη Δύση και τους εμπορικούς εταίρους της στην Ασία.

Διπλωμάτες της ΕΕ λένε πως χώρες στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού θέλουν από την ΕΕ να είναι δραστήρια στην περιοχή για να κρατήσει ανοιχτό το εμπόριο και να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω χώρες δεν θα είναι αναγκασμένες να επιλέξουν ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον, οι σχέσεις των οποίων μετατρέπονται σε συγκρουσιακές.

«Η ΕΕ θα αναπτύξει περαιτέρω συμπράξεις και θα ενισχύσει συνέργειες με ομόφρονες εταίρους και αρμόδιους οργανισμούς στην ασφάλεια και την άμυνα» αναφέρεται στη δήλωση της ΕΕ. «Αυτό θα περιλάβει απαντήσεις σε προκλήσεις έναντι της διεθνούς ασφάλειας, περιλαμβανομένης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας».

Το Reuters σημειώνει πως δεν είναι σαφές το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι η Ένωση διψάει για νέες εμπορικές σχέσεις και θεωρεί ότι η περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού προσφέρει μεγάλες δυνατότητες.

Στο έγγραφο της ΕΕ αναφέρεται επίσης πως η Ένωση θέλει να υπογράψει μια συμφωνία για επενδύσεις με την Κίνα, στην οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ’ αρχήν στα τέλη του 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης