Ήταν περίπου μία μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη όταν μια ομάδα κομάντο από τουλάχιστον 6 άνδρες εισέβαλε στην προεδρική κατοικία στο Port au Prince, την πρωτεύουσα της Αϊτής.

Πρόκειται για τη φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου και μία από τις φτωχότερες του κόσμου. Οι ένοπλοι εισβολείς εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες τον πρόεδρο της χώρας Jovenel Moïse και τραυμάτισαν σοβαρά τη σύζυγό του. Επί τόπου έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και μονάδες του στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, υπήρξε ένοπλη σύγκρουση των κομάντο με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι επίσημες αρχές μιλούν για ομάδα μισθοφόρων που μιλούσαν ισπανικά και αγγλικά μεταξύ τους. Οι μισθοφόροι για ξεκάρφωμα φορούσαν στολές με διακριτικά της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών DEA. Τέσσερις εισβολείς σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση και δύο ακόμα συνελήφθησαν.

Η τραυματισμένη σύζυγος του νεκρού πλέον προέδρου μεταφέρθηκε επειγόντως σε νοσοκομείο της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, πάντα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Τα ηνία της χώρας φαίνεται πως ανέλαβε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Claude Joseph.

Η Αϊτή τα τελευταία χρόνια βιώνει μια συνεχή κρίση η οποία επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής. Καταδικασμένη να αλλάζει κυβερνήτες-δικτάτορες από τη στιγμή που απαγκιστρώθηκε από τη γαλλική ηγεμονία ως πρώην γαλλική αποικία, η Αϊτή έζησε για δεκαετίες κάτω από το αφάνταστα βάρβαρο και απάνθρωπο δικτατορικό καθεστώς της οικογενείας Duvalier για να περάσει στη συνέχεια σε καθεστώτα διακυβέρνησης με επίφαση δημοκρατικότητας. Στην ουσία η Αϊτή μοιράστηκε σε ανεξέλεγκτες συμμορίες οι οποίες κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό. Πρόκειται για μία χώρα υπό καθεστώς πλήρους «γκανγκστεροποίησης» με ένα μόνιμο πρόβλημα έντονης ανασφάλειας να βασανίζει τους κατοίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το πρωί της Πέμπτης η Αϊτή ζει υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου, ενώ η γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία έκλεισε ερμητικά τα σύνορά της.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αξιόπιστα στοιχεία περί της πραγματικής ταυτότητας των ενόπλων που εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο. Ούτε υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ως προς τους κύκλους οι οποίοι προσέλαβαν τους μισθοφόρους ή απλώς εκτελεστές για τη δολοφονία του προέδρου. Προφανώς πίσω από αυτή την αποσταθεροποιητική ενέργεια κρύβονται ντόπιες παράνομες ομάδες που επιδίδονται εν είδει ενδιάμεσων συμμοριών σε πάσης φύσεως διεθνές λαθρεμπόριο με πλοκάμια σε όλη την αμερικανική ήπειρο. Είναι επίσης προφανές πως καμία είδηση που προέρχεται από ντόπιες πηγές δεν είναι πλήρως αξιόπιστη. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει επακριβώς το ποιος πολιτικός, στρατιωτικός ή και ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας κρύβεται πίσω από την πολιτική δολοφονία στο προεδρικό μέγαρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης