Της Κορίνας Ντούβλη

Σύμφωνα με το καταστατικό της Οργάνωσης, που υιοθετήθηκε κατά την 25η Διεθνή Γενική Συνέλευσή της που συνήλθε στο Ντακάρ τον Αύγουστο του 2001, όπου και προσδιορίστηκε ως όραμα όλοι οι άνθρωποι στη Γη ν’ απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τέθηκε ως κυρίαρχη αποστολή η διεξαγωγή έρευνας για την πρόληψη και καταστολή των παραβιάσεων αυτών που πλήττουν ιδιαίτερα τη σωματική και διανοητική ακεραιότητα, την ελευθερία συνείδησης και έκφρασης καθώς και την αποτροπή κάθε διάκρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιανουάριος:

Παγκόσμια: Η πρωτοποριακή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο, οι εργαζόμενες/οι στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο εκτέθηκαν, αποσιωπήθηκαν και δέχτηκαν επιθέσεις κατά της διάρκεια της πανδημίας Covid-19 είχε αποτέλεσμα ο Ibrahim Badawi, γιατρός, και ο Ahmad al-Daydoumy, οδοντίατρος, να αφεθούν ελεύθεροι από την κράτησή τους στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο αυτού του έτους. Ήταν δύο από τους πολλούς εργαζομένους/ες στον τομέα της υγείας που κρατήθηκαν αυθαίρετα το 2020 στην Αίγυπτο, με ασαφείς και υπερβολικά ευρείες κατηγορίες για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και «τρομοκρατίας», τις οποίες η Διεθνής Αμνηστία τις ανέδειξε στην έκθεσή της.

Φεβρουάριος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σρι Λάνκα: Μετά το ξέσπασμα του Covid-19 στη Σρι Λάνκα, αρκετοί άνθρωποι από τη μουσουλμανική κοινότητα αποτεφρώθηκαν βίαια υπό τις οδηγίες των αρχών και παρά την άρνηση των οικογενειών των νεκρών. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις αρχές της Σρι Λάνκα να σεβαστούν το δικαίωμα των θρησκευτικών μειονοτήτων να εκτελούν τις τελετές των συγγενών τους σύμφωνα με τις δικές τους παραδόσεις, εκτός αν απαιτούνται περιορισμοί για την πρόληψη της διασποράς του Covid-19. Η Διεθνής Αμνηστία συνεργάστηκε επίσης με κράτη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) για να τονίσει στην κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ότι πρέπει να αλλάξει αυτή την πολιτική διακρίσεων, ενώ δημοσίευσε άρθρα στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές ενόψει μιας σημαντικής συνεδρίασης του Συμβούλιου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ως αποτέλεσμα, οι αρχές της Σρι Λάνκα αποφάσισαν να τερματίσουν την πρακτική των αναγκαστικών αποτεφρώσεων για τα θύματα του Covid-19 τον Φεβρουάριο.

Μάρτιος

Μπαχρέιν: Η Διεθνής Αμνηστία συνέβαλε στη διασφάλιση αρκετών απελευθερώσεων κρατουμένων στο Μπαχρέιν αυτόν το χρόνο, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών που είχαν δικαστεί ως ενήλικες. Τον Μάρτιο, ένα δικαστήριο του Μπαχρέιν ανέστειλε μια εξάμηνη ποινή φυλάκισης που είχε επιβληθεί στα τέσσερα παιδιά και αντ’ αυτού τα έθεσε σε πρόγραμμα επανένταξης – μία βδομάδα μετά την έκδοση της επείγουσας δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας. Τον Απρίλιο υπήρξαν περισσότερα καλά νέα, με την απελευθέρωση του κρατούμενου συνείδησης Mohammed Hassan Jawad, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης 15 ετών για την ειρηνική του συμμετοχή στην εξέγερση του 2011. Η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε εκστρατεία για την απελευθέρωσή του εδώ και μία δεκαετία. Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, στις 11 Μαρτίου, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επικύρωσε ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν και τη μεταχείριση των υπερασπιστριών/ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το οποίο ακολουθήθηκε από άλλο ένα, τον Σεπτέμβριο, για τον κρατούμενο συνείδησης Ahmed Mansoor στα Εμιράτα – το οποίο απηχούσε τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ιαπωνία: Τον Μάρτιο, ένα ιαπωνικό δικαστήριο έκρινε ότι η μη αναγνώριση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου από την κυβέρνηση είναι αντισυνταγματική – η πρώτη δικαστική απόφαση της χώρας για την ισότητα των γάμων. Η απόφαση αποτέλεσε πρωτοποριακό βήμα για τα ομόφυλα ζευγάρια στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα, και θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο για παρόμοιες υποθέσεις που θα καταθέσουν άλλα ομόφυλα ζευγάρια στην Ιαπωνία. Ακολουθήθηκαν εκστρατείες και εκκλήσεις από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλους/ες.

Παγκόσμια: Τον Μάρτιο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει επίσημες έρευνες για την κατάσταση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, τον θανατηφόρο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» της κυβέρνησης των Φιλιππίνων και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Βενεζουέλα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε όλες αυτές τις χώρες εδώ και αρκετά χρόνια, και η έρευνά της αναφέρθηκε δεκάδες φορές στον φάκελο της Εισαγγελίας.

Μαδαγασκάρη: Ύστερα από μήνες άρνησης της αναγνώρισης του Covid-19 η κυβέρνηση Malagasy επιτέλους εγκατέλειψε την πολιτική της να αρνείται να παραγγείλει εμβόλια κατά του Covid-19 μετά από πιέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων – δίνοντας σε περισσότερους ανθρώπους τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια που σώζουν ζωές.

Νότια Αφρική: Τον Μάρτιο, η αστυνομία επανεκκίνησε την έρευνα για τις δολοφονίες των επιστήθιων φίλων Popi Qwabe και Bongeka Phungula το 2017, αφού έλαβε εκκλήσεις υπογεγραμμένες από 341.000 υποστηρίκτριες/ές της Διεθνούς Αμνηστίας παγκοσμίως, που απαιτούσαν να προσαχθούν οι δολοφόνοι τους στη δικαιοσύνη. Η αστυνομία έχει πλέον ολοκληρώσει την έρευνά της και έχει παραδώσει την υπόθεση στην Εθνική Εισαγγελική Αρχή της χώρας. Μετά από χρόνια οδύνης και οργής για τις παρατυπίες και τις καθυστερήσεις στην αρχική αστυνομική έρευνα, οι φίλοι και οι οικογένειες της Popi και της Bongeka έχουν επιτέλους λόγο να πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη για τις αγαπημένες τους βρίσκεται στον ορίζοντα. «Αισθάνομαι αισιόδοξη», δήλωσε η Thembelihle, αδελφή της Popi. «Αισθάνομαι ότι επιτέλους, κάτι πρόκειται να αλλάξει».

Απρίλιος

Παγκόσμια: Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την κορυφαία ετήσια έκθεσή της: Η Κατάσταση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στον Κόσμο. Αυτή η τελευταία έκδοση κάλυψε την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε 149 χώρες και μεταφράστηκε σε 38 γλώσσες. Περιλαμβάνει επίσης συγκεκριμένες εκκλήσεις υπεράσπισης για μια σειρά θεμάτων ανθρώπινων δικαιωμάτων.

https://www.amnesty.org/en/documents/pol10/3202/2021/en/

Παγκόσμια: Η Διεθνής Αμνηστία κέρδισε ένα σημαντικό βραβείο Webby για το microsite της σχετικά με την κατάχρηση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Το microsite ξεκίνησε αρχικά στα μέσα του 2020 και ενημερώνεται συχνά με νέο περιεχόμενο και στοιχεία για τις καταχρήσεις. Στο υλικό εξακολουθούν επίσης να παραπέμπουν αναφορές και δράσεις συνηγορίας που συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων συζητήσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με τη ρύθμιση ή την απαγόρευση της χρήσης δακρυγόνων από την αστυνομία.

Ιούνιος

Μπουρούντι: Ο εργαζόμενος σε ΜΚΟ και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων Germain Rukuki αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή, αφού πέρασε πάνω από τέσσερα χρόνια πίσω από τα κάγκελα επειδή υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αρχικά καταδικασμένος σε 32 χρόνια φυλάκισης με αβάσιμες κατηγορίες, o Germain φυλακίστηκε πριν να έχει την ευκαιρία να κρατήσει στην αγκαλιά του το νεότερό του παιδί, που γεννήθηκε λίγες βδομάδες μετά την κράτησή του το 2017. Μετά από περισσότερες από 400.000 κινητοποιήσεις που ζητούν την απελευθέρωσή του, ο Germain επιδιώκει να επανενωθεί με την οικογένειά του, η οποία εγκατέλειψε τη χώρα φοβούμενη για αντίποινα.

Κίνα: Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε εκτενή έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς πώς η δρακόντεια καταστολή που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι στην αυτόνομη περιοχή Xinjiang Uyghur της Κίνας ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η έκθεση συγκέντρωσε σημαντική παγκόσμια κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολούθησε εκστρατεία με αίτημα το κλείσιμο των στρατοπέδων εγκλεισμού. Μέχρι σήμερα, η έκκληση «Free Xinjiang Detainees» έχει υπογραφεί από περισσότερους από 323.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οι εθνικές ομάδες της Διεθνούς Αμνηστίας σε 10 χώρες έχουν πραγματοποιήσει εκδηλώσεις παράδοσης της αίτησης.

Πακιστάν: Η Διεθνής Αμνηστία έκανε μια επιτυχημένη εκστρατεία για την αθώωση και την αποφυλάκιση των Shafqat και Shagufta Emmanuel, ενός ζευγαριού χριστιανών, που πέρασε εφτά χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών με την κατηγορία της βλασφημίας.

ΗΠΑ: Στο Decode Surveillance NYC παραπάνω από 7.000 υποστηρίκτριες/ές της Διεθνούς Αμνηστίας από 144 χώρες χαρτογράφησαν 15.000 κάμερες παρακολούθησης σε όλη τη Νέα Υόρκη, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία τη Νέας Υόρκης για τον εντοπισμό ατόμων με τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου. Τα αποτελέσματα αυτού του καινοτόμου έργου βοήθησαν τις ακτιβίστριες/ές να πιέσουν τους τοπικούς νομοθέτες ώστε να απαγορεύσουν τη χρήσης τεχνολογίας που εισάγει διακρίσεις.

Νεπάλ: Μετά την παρουσίαση της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Παλεύοντας να αναπνεύσουμε: Το δεύτερο κύμα Covid-19 στο Νεπάλ», την οποία ακολούθησαν συνεχείς εκστρατείες και πρωτοβουλίες συνηγορίας, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δώρισε 1,4 εκατομμύρια εμβόλια στο Νεπάλ.

Νιγηρία: Το Δικαστήριο της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών εξέδωσε απόφαση που απαγορεύει στις νιγηριανές αρχές να διώκουν ποινικά οποιονδήποτε χρησιμοποιεί το Twitter στη χώρα. Η νίκη αυτή ως προς την ελευθερία της έκφρασης ήρθε αφού η Διεθνής Αμνηστία βοήθησε τη νιγηριανή μη κυβερνητική οργάνωση Socio-Economic Rights and Accountability Project να ασκήσει αγωγή κατά των νιγηριανών αρχών για την απειλή τους να διώξουν ποινικά οποιοδήποτε άτομο χρησιμοποιεί το Twitter, εφαρμόζοντας γενική απαγόρευση της κοινωνικής πλατφόρμας τον Ιούνιο.

Νικαράγουα: Η Maura Martínez, μια τρανς γυναίκα με καταγωγή από τη Νικαράγουα, απελευθερώθηκε τελικά τον Ιούλιο, ύστερα από περισσότερα από δύο χρόνια εγκλεισμού σε κέντρο κράτησης μεταναστριών/ών στην Καλιφόρνια, όπου κακοποιήθηκε και δεν είχε πρόσβαση σε επαρκή ιατρική περίθαλψη. Η Martínez είχε περάσει τη μισή της ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αναζητούσε ασφάλεια, καθώς είχε βιώσει ανελέητη βία λόγω φύλου όσο ζούσε στο Μεξικό. Ωστόσο, ύστερα από ένα νομικό περιστατικό, οι αμερικανικές αρχές τη συνέλαβαν και απείλησαν να την απελάσουν. Χάρη σε μια παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας και συνεργαζόμενων οργανώσεων, είναι πλέον ελεύθερη και μπορεί να ζει στις ΗΠΑ, ενώ περιμένει την εκδίκαση του αιτήματός της για άσυλο.

Ονδούρα: Στις 5 Ιουλίου 2021, δικαστήριο της Ονδούρας καταδίκασε τον David Castillo, πρώην διευθυντή της εταιρείας Desarrollos Energéticos και υπεύθυνο του υδροηλεκτρικού έργου Agua Zarca, για συμμετοχή στη δολοφονία της υπερασπίστριας των ανθρώπινων δικαιωμάτων Berta Cáceres το 2016. Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει εδώ και χρόνια εκστρατεία για την απονομή δικαιοσύνης για την Berta και συνεχίζει να απαιτεί να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όλοι όσοι ευθύνονται για την εντολή ή την εκτέλεση της δολοφονίας της.

Δανία: Στις αρχές του 2021, η δανική κυβέρνηση πρότεινε στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που παρέχει στην αστυνομία την εξουσία να εκδίδει «απαγορεύσεις συγκεντρώσεων για λόγους ασφαλείας» εάν μια ομάδα ατόμων επιδείξει «συμπεριφορά που προκαλεί ανασφάλεια». Η Διεθνής Αμνηστία Δανίας και οι εταίροι της απέτρεψαν με επιτυχία την κυβέρνηση της Δανίας από την ψήφιση του νόμου, ο οποίος θα έθετε αδικαιολόγητους περιορισμούς στο δικαίωμα διαμαρτυρίας. Κέρδισαν το βραβείο Civic Pride Award 2021 για την εκστρατεία τους. Ένας άλλος νικητής του βραβείου ήταν η Διεθνής Αμνηστία Ουγγαρίας, η οποία διεξήγαγε εκστρατεία κατά του καταχρηστικού και στιγματιστικού νόμου LexNGO, στο πλαίσιο του συνασπισμού Civilisacion. Επί 3 χρόνια, ο συνασπισμός πολέμησε τον LexNGO, οδηγώντας την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γεγονός που οδήγησε τελικά στην κατάργηση του νόμου.

Σιέρα Λεόνε: Ύστερα από χρόνια διαρκούς εκστρατείας από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλους, το κοινοβούλιο ψήφισε την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Σιέρα Λεόνε για όλα τα εγκλήματα. Το σχέδιο νόμου, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τον Ιούλιο, ολοκληρωνόταν πριν ο πρόεδρος Julius Maada Bio μπορέσει να τον υπογράψει σε νόμο. Η διαδικασία μετατροπής όλων των εκκρεμών θανατικών ποινών έχει ήδη ξεκινήσει. Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, 21 χώρες στην υποσαχάρια Αφρική είχαν καταργήσει τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα.

Λατινική Αμερική: Η Διεθνής Αμνηστία γιόρτασε τα κατορθώματα του πενταετούς της εκπαιδευτικού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα «It’s My Body!», το οποίο είχε στόχο να εκπαιδεύσει νέα άτομα στην Αργεντινή, στη Χιλή και στο Περού σχετικά με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να φέρουν θετικές αλλαγές στην κοινότητά τους. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν για να παρέχουν υποστήριξη σε άλλους, και ο αντίκτυπος ήταν απίστευτος. Στην Αργεντινή, ένα νέο άτομο επιτυχώς αναμόρφωσε με επιτυχία ένα σχολικό πρόγραμμα σπουδών ώστε να περιλαμβάνει ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση. Ενώ στο Περού νέα άτομα που πήραν μέρος στο πρόγραμμα εκπαίδευσαν γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα.

ΗΠΑ: Αφού η προηγούμενη ομοσπονδιακή διοίκηση των ΗΠΑ πραγματοποίησε 13 εκτελέσεις σε έξι μήνες, την 1η Ιουλίου 2021, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Merrick Garland ανακοίνωσε τη θέσπιση μορατόριουμ στις εκτελέσεις, εν αναμονή της επανεξέτασης των πολιτικών και των διαδικασιών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Διεθνής Αμνηστία ήταν μία από τις οργανώσεις που αγωνίστηκαν γι’ αυτό το αποτέλεσμα και θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι αυτό το προσωρινό μέτρο να μετατραπεί σε μόνιμη κατάργηση της ομοσπονδιακής θανατικής ποινής στις ΗΠΑ [και να ακυρωθούν όλες οι θανατικές ποινές].

Αύγουστος:

Αφγανιστάν: Ακολουθώντας την κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου 2021, οι ερευνήτριες/ές της Διεθνούς Αμνηστίας συνέχισαν να ερευνούν τις φρικαλεότητες που διαπράττονται. Μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν δύο σφαγές των Χαζάρα στις επαρχίες Γκάζνι και Νταϊκούντι από μαχητές των Ταλιμπάν. Οι αναφορές αυτές ήταν από τις πρώτες αποδείξεις ότι οι Ταλιμπάν συνέχισαν να καταδιώκουν περιθωριοποιημένες κοινότητες στο Αφγανιστάν όταν ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας. Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε επίσης ισχυρές μαρτυρίες κοριτσιών που αποκλείστηκαν από το σχολείο εν μέσω των συνεχιζόμενων απειλών και της βίας των Ταλιμπάν.

Σεπτέμβριος

Γουινέα: Μετά από μήνες εκστρατειών από τη Διεθνή Αμνηστία και τις/τους υποστηρίκτριες/τές της, ο ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας Omar Sylla αφέθηκε ελεύθερος άνευ όρων την επόμενη μέρα του πραξικοπήματος που πραγματοποίησε ο στρατός κατά του προέδρου Alpha Conde. Μετά την απελευθέρωσή του, δεκάδες πολιτικοί και ακτιβιστές/ίστριες αφέθηκαν επίσης ελεύθερες/οι και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν.

Τυνησία: Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας βοήθησε να τερματιστεί η πρακτική των αυθαίρετων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν σε πολλές/ούς Τυνήσιες/ους μετά την κατάληψη εξουσιών από τον πρόεδρο Kais Saied. Όταν η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε ρεπορτάζ σχετικά με την κατάσταση, ο πρόεδρος εξέδωσε δήλωση στις 17 Σεπτεμβρίου με την οποία διέταζε τη συνοριακή αστυνομία «να μην επιβάλλει καμία ταξιδιωτική απαγόρευση σε ανθρώπους, εκτός αν αυτό γίνεται με δικαστική εντολή».

Παγκόσμια: Ακολουθώντας χρόνια δράσεων συνηγορίας, πίεσης και συμμετοχής από τη Διεθνή Αμνηστία, το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αναγνώρισε το δικαίωμα σε ένα ασφαλές, καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον και όρισε θέση Ειδικού Εισηγητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Κλιματική Αλλαγή, μια εμφατική δήλωση ενόψει του COP26 αναφορικά με τη σχέση μεταξύ των ανθρώπινων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικής κρίσης.

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Οι δύο ύποπτοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Mahamat Said Abdel Kani και Eugene Barret Ngaikosset συνελήφθησαν τελικά, με τον Ngaikosset να τίθεται υπό κράτηση από το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο (SCC). Ήταν η πρώτη φορά που το SCC κατονόμασε δημοσίως έναν ύποπτο, γεγονός που έγινε όταν η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε το SCC να αντιμετωπίσει την έλλειψη διαφάνειας. Η Διεθνής Αμνηστία υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία εδώ και πολλά χρόνια, και το έργο μας –από κοινού με άλλους/ες– συνέβαλε στη σύλληψη αυτών των δύο ατόμων.

Οκτώβριος

Παγκόσμια: Το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απονεμήθηκε στο πρόγραμμα Pegasus, στο πλαίσιο του οποίου η Διεθνής Αμνηστία συνεργάστηκε με μεγάλους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης για να αποκαλύψει την τεράστια κλίμακα των παραβιάσεων που διαπράττονται μέσω της μυστικής παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο. Οι αποκαλύψεις έγιναν πρωτοσέλιδα σε παγκόσμιο επίπεδο και οδήγησαν την εταιρεία κατασκοπευτικού λογισμικού NSO Group να μπει σε μαύρη λίστα από τις ΗΠΑ, ενώ επίσης προκάλεσαν έρευνες σε πολλές χώρες και εκκλήσεις για κατάλληλη ρύθμιση της βιομηχανίας παρακολούθησης.

Μολδαβία: Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας επικύρωσε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταστολή της Βίας Κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), ανοίγοντας την πόρτα για καλύτερη προστασία και υποστήριξη των επιζωσών ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μολδαβίας, η χώρα έχει ήδη προσαρμόσει περισσότερες από 20 νομοθετικές πράξεις ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύμβασης. Μέχρι σήμερα, η μόνη άλλη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία που έχει επικυρώσει τη σύμβαση, εκτός από τη Μολδαβία, είναι η Γεωργία. Η Διεθνής Αμνηστία προωθεί ενεργά τα δικαιώματα των γυναικών και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας εδώ και χρόνια.

Τουρκία: Δικαστήριο αθώωσε 18 φοιτήτριες/ές και έναν ακαδημαϊκό που είχαν διωχθεί επειδή συμμετείχαν σε ειρηνική παρέλαση Pride σε πανεπιστημιακό campus στην Άγκυρα τον Μάιο του 2019, η οποία αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία με τη χρήση σπρέι πιπεριού, πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων. Η αθώωσή τους μετά από παρατεταμένη δικαστική διαμάχη ήταν μια νίκη της δικαιοσύνης. Η υπόθεση των φοιτητριών/ών του METU (Πολυτεχνείο Μέσης Ανατολής) ήταν μέρος της εμβληματικής εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας Μαραθώνιος Γραμμάτων το 2020. Περισσότεροι από 445.000 άνθρωποι από 43 χώρες απαίτησαν την αθώωσή τους.

Πηγή: https://www.amnesty.gr/news/articles/article/24823/33-nikes-sta-anthropina-dikaiomata-gia-na-giortasoyme-fetos

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης