«Η αποχώρηση της Βρετανίας θα θέσει τους ασθενείς σε κίνδυνο» τονίζουν παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017, 15:15
«Η αποχώρηση της Βρετανίας θα θέσει τους ασθενείς σε κίνδυνο» τονίζουν παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας
Σοβαρά προβλήματα ενδέχεται να δημιουργηθούν στην παροχή φαρμάκων που μπορούν να σώζουν ζωές στην Ευρώπη, αν η Βρετανία δεν διαπραγματευθεί επιτυχώς μια ομαλή και συντεταγμένη έξοδο από την Ε.Ε., προειδοποίησαν σήμερα παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία φαρμάκων και βιοεπιστήμης ανησυχεί για το Brexit, καθώς αυτήν τη στιγμή ισχύουν πολλές ρυθμιστικές συμφωνίες και διασυνοριακές συνεργασίες σε όλη την Ε.Ε.

Σε επιστολή τους προς τους διαπραγματευτές του Brexit, τονίζοντας τη σημασία του να διασφαλιστεί η συνέχιση της συνεργασίας στα φάρμακα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών δήλωσαν ότι μια κακή μετάβαση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους ασθενείς.

«Στην περίπτωση μιας μη συντεταγμένης αποχώρησης, υπάρχει ο κίνδυνος όλα τα προϊόντα που θα είναι προς μεταφορά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. να κρατηθούν είτε σε τελωνειακούς σταθμούς είτε σε αποθήκες ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις μεταποίησης και/ή να υπόκεινται σε εκτενείς επανελέγχους» ανέφερε η επιστολή.

«Στην πραγματικότητα αυτό θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά την εφοδιαστική αλυσίδα των περισσότερων εταιρειών, πράγμα που θα οδηγούσε πιθανά σε προβλήματα στον εφοδιασμό φαρμάκων που μπορούν να σώσουν ζωές».

Η επιστολή, που απευθύνεται στον Βρετανό υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, υπογράφεται μεταξύ άλλων από τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), της EuropaBio, του Συνδέσμου της Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας και της Ένωσης BIA (BioIndustry Association).

Οι επικεφαλής της βιομηχανίας ζήτησαν να υπάρξει «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βεβαιότητα, το συντομότερο δυνατόν», για να μπορέσει ο κλάδος να «μεταβεί ομαλά στο νέο πλαίσιο».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ παρουσίασε τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για τη ρύθμιση της φαρμακοβιομηχανίας μετά το Brexit, εκφράζοντας την επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα φάρμακα και τις εγκρίσεις για την κυκλοφορία φαρμάκων στην αγορά.

Στην επιστολή τους, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δήλωσαν ότι υποστηρίζουν αυτήν την άποψη, τονίζοντας: «Η εξασφάλιση…. μιας συμφωνίας (για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. για τα φάρμακα) είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017, 16:44