Η πακιστανική αστυνομία ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι ο πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Χαν ερευνάται για «υποκίνηση ανθρωποκτονίας», για τον φόνο ενός δικηγόρου ο οποίος ζητούσε να διωχθεί ο Χαν για «ανταρσία».

Ο 70χρονος Χαν αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών αφότου διέλυσε την κυβέρνησή του πέρσι τον Απρίλιο, καθώς καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο. Ο ίδιος απορρίπτει όλες τις κατηγορίες σε βάρος του και υποστηρίζει ότι πρόκειται για σκευωρία εκ μέρους των πολιτικών αντιπάλων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του κόμματος Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI) του Χαν, ο Ραούφ Χασάν, δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτήν την εξέλιξη.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Μπαμπάρ Χαν, είπε ότι μπορεί να ασκηθεί δίωξη στον Ιμράν Χαν όταν και εάν φτάσει στα δικαστήρια η υπόθεση της δολοφονίας του Αμπντούρ Ραζάκ. Ο δικηγόρος αυτός είχε προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας να διωχθεί ο Χαν για «ανταρσία» επειδή διέλυσε την κυβέρνηση μετά την ψήφο μομφής στο κοινοβούλιο.

Ο Ραζάκ ήταν καθ’ οδόν για το δικαστήριο χθες Τρίτη όταν ένοπλοι που επέβαιναν σε ένα μηχανάκι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Ο γιος του, ο Σιράτζ Άχμαντ, που είναι επίσης δικηγόρος, είπε στην αστυνομία ότι ο πατέρας του δολοφονήθηκε από αγνώστους «με προτροπή του πρώην πρωθυπουργού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι σαφές προς το παρόν πώς συνδέονται οι άγνωστοι δράστες με τον Χαν.

Την περασμένη εβδομάδα ο Χαν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση για την κατηγορία της τρομοκρατίας, δηλαδή ότι υποκίνησε βίαιες ενέργειες εναντίον του στρατού από τους υποστηρικτές του που διαμαρτύρονταν μετά τη σύλληψη και την κράτησή του, στις 9 Μαΐου, για μια υπόθεση διαφθοράς.

Η σύλληψη του Χαν τότε προκάλεσε εκτεταμένες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίες από τους υποστηρικτές του, ορισμένοι εκ των οποίων λεηλάτησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ένα γεγονός που εγείρει φόβους για τη σταθερότητα του Πακιστάν εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και δεκαετίες.

Ο Χαν κατηγορεί τον στρατό και τη στρατιωτική κατασκοπεία ότι προσπαθούν ανοιχτά να καταστρέψουν το κόμμα του και λέει ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» πως θα τον δικάσουν σε στρατοδικείο και θα τον ρίξουν στη φυλακή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης