Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε σήμερα αρκετούς συνεργάτες του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και πραγματοποιήσε έρευνες σε δύο περιφερειακά γραφεία του, όπως ανακοίνωσε ομάδα παρακολούθησης των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, μία ημέρα πριν από τις σχεδιαζόμενες διαμαρτυρίες συμπαράστασης προς τον Ναβάλνι, η υγεία του οποίου επιδεινώνεται στη φυλακή όπου κρατείται.

Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές στα περιφερειακά γραφεία του Ναβάλνι στην πόλη Κρασνοντάρ που βρίσκεται στη νότια Ρωσία και στην περιοχή Τσελιάμπινσκ της κεντρικής Ρωσίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info, που καταγράφει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις συλλήψεις ακτιβιστών. Επτά ακτιβιστές του Ναβάλνι σε διαφορετικές περιοχές συνελήφθησαν με διάφορες κατηγορίες, αναφέρει ο εν λόγω ιστότοπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πόλη Βόλγκογκραντ, όπως γράφει η Novaya Gazeta, συνέλαβαν τον συντονιστή του τοπικού γραφείου του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιεβγκένι Κοτσέγκιν, στον οποίο επέβαλαν ποινή κράτησης 25 ημερών επειδή παραβίασε την νομοθεσία περί διοργάνωσης συγκεντρώσεων. Το πρακτορείο TASS αναφερόμενο στο ίδιο θέμα γράφει ότι «αυτή είναι η πρώτη σύλληψη στην Ρωσία για εκκλήσεις να συμμετάσχει ο κόσμος σε μη εγκεκριμένη δράση της 21ης Απριλίου».

Στην Μόσχα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να δώσουν έγκριση για συγκεντρώσεις λόγω της πανδημίας, ενώ οι αρχές της πόλης Γιεκατερίνεμπουργκ στα Ουράλια ανακοίνωσαν ότι αύριο νωρίς το απόγευμα θα απαγορευτεί η κυκλοφορία για να γίνουν πρόβες της στρατιωτικής παρέλασης.

Το δίκτυο ακτιβιστών του Ναβάλνι αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις. Την Παρασκευή, οι εισαγγελικές αρχές της Μόσχας ζήτησαν να χαρακτηρισθούν οι περιφερειακές οργανώσεις του Ναβάλνι και το Ταμείο Αγώνα κατά της Διαφθοράς ως «εξτρεμιστικές», πρόταση που αν γίνει αποδεκτή από την δικαιοσύνη θα θέσει εκτός νόμους τις δραστηριότητές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελία της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ταμείο Αγώνα κατά της Διαφθοράς, τα γραφεία του Ναβάλνι και το Ίδρυμα προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, «ενεργούν κατά παραγγελία διαφόρων ξένων κέντρων, που προβαίνουν σε υπονομευτικές ενέργειες στην Ρωσία». Η σχετική ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της εισαγγελίας της Μόσχας.

Πηγές: Reuters, TASS, Novaya Gazeta

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης