Η κυβέρνηση της Αργεντινής είναι αποφασισμένη να «καταλήξει σε συμφωνία με όλα τα κεφάλαια» τα οποία διακρατούν ομόλογά της, έχει όμως κάνει ήδη «μια τεράστια προσπάθεια» υποβάλλοντας την προσφορά της για την αποζημίωσή τους, δήλωσε ο συντηρητικός Αργεντινός πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έχουμε την εντύπωση ότι κάναμε μια τεράστια προσπάθεια. Επιδείξαμε σοβαρότητα και συνέπεια για να τελειώνουμε με αυτήν τη διένεξη. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με πολλά από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και ο δικαστής το έλαβε υπ’ όψιν του» είπε ο Μάκρι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία την 10η Δεκεμβρίου, επικεφαλής ενός συνασπισμού της Κεντροδεξιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 50.000 Ιταλοί ιδιώτες πιστωτές της Αργεντινής αποδέχθηκαν την πρόταση του Μπουένος Άιρες και συναίνεσαν σε μια απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν κατά περίπου 50%, με τη συμφωνία να προβλέπει την καταβολή συνολικά 1,35 δισ. δολαρίων. Η Αργεντινή δηλώνει πλέον έτοιμη να αποπληρώσει σε όλα τα λεγόμενα κεφάλαια-«όρνεα», που διακρατούν το 7% του χρέους της, ένα ποσό που ανέρχεται συνολικά σε 6,5 δις δολάρια, από τα 9 δισ. δολάρια του συνόλου της ονομαστικής τους αξίας, κάτι που σημαίνει ότι οι πιστωτές αυτοί καλούνται να συναινέσουν σε μια απομείωση κατά 25% της ονομαστικής αξίας των αξιογράφων τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης