Η πληρότητα στις ΜΕΘ στην πρωτεύουσα της Σουηδίας άγγιξε το 99% αυτή την εβδομάδα, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού και οι διαθέσιμες κλίνες, σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα, είναι μόλις 148.

Το πρόβλημα όμως διογκώνεται λόγω της έλλειψης νοσηλευτών, καθώς πολλοί έχουν πάρει αναρρωτική άδεια, καταπονημένοι από την εντατική πολύμηνη εργασία, ενώ άλλοι παραιτήθηκαν μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρειαζόμαστε βοήθεια» είπε ο Μπγιορν Έρικσον, επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας της Στοκχόλμης, και ζήτησε από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την άμεση αποστολή εξειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς 83 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ στην πρωτεύουσα, αριθμός που «αντιστοιχεί λίγο πολύ σε όλα τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας που διαθέτουμε συνήθως».

Η αποτυχία του σουηδικού πειράματος

Ο τρόπος με τον οποίο η Σουηδία αντιμετώπισε την πανδημία βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής. Η Σουηδία κατέγραψε χθες Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 7.935 νέα κρούσματα και 18.820 συνολικά το τελευταίο τριήμερο. Ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ δέχεται σκληρή κριτική, καθώς νωρίτερα φέτος είχε εκτιμήσει ότι η χώρα θα απέφευγε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας με το επιχείρημα πως λόγω της μη εφαρμογής lockdown ο πληθυσμός θα είχε αποκτήσει υψηλά επίπεδα ανοσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ενέτεινε τους περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις, επέβαλε τα διαδικτυακά μαθήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ετοιμάζεται πλέον για αυστηρό lockdown, ζητώντας την έγκριση της Βουλής για να κλείσει εμπορικά κέντρα, καταστήματα και γυμναστήρια. Τα νέα μέτρα σχεδιάζεται να τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν είχαν υποχρεωτικό χαρακτήρα και οι τοπικές εφημερίδες ήταν γεμάτες με φωτογραφίες από κατάμεστους εμπορικούς δρόμους ενόψει των Χριστουγέννων.

Ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας της Στοκχόλμης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν επακριβώς τις οδηγίες των Αρχών: «Αρκετά πια. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε για ένα ποτό μετά τη δουλειά και να συνωστιζόμαστε στα καταστήματα για τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Οι συνέπειες είναι τρομερές».

Οι Σουηδοί θα λάβουν με SMS στα κινητά τους τις νέες οδηγίες

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας ετοιμάζεται να στείλει SMS σε κάθε αριθμό κινητού τηλεφώνου στη χώρα, ελπίζοντας να ενημερωθούν και να συμμορφωθούν οι πολίτες με τις νέες οδηγίες, ώστε να αποτραπεί μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού την περίοδο των γιορτών. «Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και θέλουμε να στείλουμε άλλη μια υπενθύμιση στον σουηδικό λαό» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μίκαελ Ντάμπεργκ.

Τα νέα μέτρα, που θα εφαρμοστούν από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, ζητούν από τους πολίτες να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους κατά την εορταστική περίοδο σε ομάδες έως και οκτώ ατόμων, να μην προβούν σε νέες επαφές, να συναντιούνται αν είναι δυνατόν σε εξωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο αυτό είναι εφικτό.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης