Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε σήμερα με το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα «τη δημοκρατική αντιπολίτευση» στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, η γνωστότερη εκπρόσωπος της οποίας, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, έχει καταφύγει στη Λιθουανία.

«Μην εγκαταλείπετε τη μάχη σας. Είμαστε στο πλευρό σας», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι υπογραμμίζοντας πως τα μέλη της αντιπολίτευσης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη φυλακή ή έχουν υποχρεωθεί να εξοριστούν, έχουν «με το μέρος τους κάτι που η βάναυση δύναμη δεν θα μπορέσει ποτέ να νικήσει: την αλήθεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποψηφιότητα αυτή για το βραβείο Ζαχάροφ υποστηριζόταν από τις κύριες πολιτικές ομάδες του κοινοβουλίου, κυρίως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, δεξιά), τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και την πολιτική ομάδα Ανανεώστε την Ευρώπη (Renew Europe, κεντρώοι και φιλελεύθεροι).

Η βράβευση αυτή αναμένεται να προκαλέσει την αποδοκιμασία του Μινσκ, αλλά και της Μόσχας, που υποστηρίζει τον πρόεδρο Λουκασένκο.

Μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, η Λευκορωσία αποτελεί το θέατρο μιας πρωτοφανούς για τη χώρα μαζικής αμφισβήτησης της επανεκλογής του Λουκασένκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βραβείο ανακοινώθηκε σε μια σημαντική στιγμή για το κίνημα της αντιπολίτευσης. Η πρώην υποψήφια της αντιπολίτευσης στις εκλογές Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια έχει δώσει προθεσμία στον αρχηγό του κράτους μέχρι την Παρασκευή για να παραιτηθεί, απειλώντας να απευθύνει έκκληση για γενική απεργία και να εντατικοποιήσει τις διαδηλώσεις.

Ο πρόεδρος Λουκασένκο απειλείται εξάλλου με κυρώσεις από την Ε.Ε, η οποία έχει ήδη λάβει μέτρα εναντίον 40 αξιωματούχων του καθεστώτος που κατηγορούνται ότι έχουν αναμιχθεί στην καταστολή, καθώς και στη νόθευση των εκλογών, των οποίων το αποτέλεσμα η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει.

Εκτός από την Τιχανόφσκαγια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεχωρίζει εννέα προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων οι δύο γυναίκες που έκαναν προεκλογική εκστρατεία στο πλευρό της, η Μαρία Καλέσνικοβα, που είναι σήμερα φυλακισμένη και η Βερόνικα Τσεπκάλο, που βρίσκεται στην εξορία, καθώς και η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς.

Στις εννέα αυτές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης περιλαμβάνονται επίσης ο σύζυγος της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ο μπλόγκερ Σεργκέι Τιχανόφσκι, καθώς και ο Μίκολα Στάτκεβιτς, ιστορική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης. Αμφότεροι βρίσκονται στη φυλακή.

Η απονομή του βραβείου Ζαχάροφ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου.

Το βραβείο αυτό «για την ελευθερία του πνεύματος» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ. Απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1988 στον Νέλσον Μαντέλα και οφείλει την ονομασία του στον διαφωνούντα σοβιετικό πυρηνικό φυσικό Αντρέι Ζαχάροφ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης