Για τουλάχιστον έναν χρόνο και ίσως για όλη τη ζωή του ανθρώπου είναι πιθανό να διαρκεί η ανοσία στον κορωνοϊό, η οποία βελτιώνεται με το πέρασμα του καιρού και τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τα ευρήματα δύο νέων μελετών που καθησυχάζουν όσους φοβούνται ότι η προστασία από τον ιό είναι βραχύβια.

Οι μελέτες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει και που αργότερα εμβολιάστηκαν δεν θα χρειαστούν επαναληπτικές δόσεις. Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι που δεν προσβλήθηκαν ποτέ από τον ιό μάλλον θα χρειαστούν επαναληπτικές δόσεις, κάτι που ισχύει και για όσους μολύνθηκαν αλλά δεν κατάφεραν να οικοδομήσουν γερή ανοσολογική απόκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο μελέτες αφορούσαν άτομα που είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό περίπου πριν από έναν χρόνο. Τα κύτταρα που έχουν «μνήμη» του, σημειώνουν οι ερευνητές, παραμένουν στον μυελό των οστών και ενδέχεται να προκαλέσουν την παραγωγή αντισωμάτων όποτε χρειαστεί, σύμφωνα με την πρώτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Η άλλη μελέτη, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα BioRxiv, έδειξε ότι τα κύτταρα Β ωριμάζουν και ενισχύονται για τουλάχιστον έναν χρόνο μετά από την αρχική μόλυνση.  

«Οι μελέτες έρχονται να προστεθούν στην αυξανόμενη βιβλιογραφία, η οποία αναφέρει ότι η ανοσία που αποκτάται μέσω της μόλυνσης και του εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι μακροχρόνια», αναφέρει ο Σκοτ Χένσλι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κύτταρα μνήμης Β που παράγονται κατά την αντίδραση του οργανισμού στη μόλυνση από SARS-CoV-2 και ενισχύονται από τον εμβολιασμό είναι τόσο ισχυρά που καταπολεμούν ακόμα και τα νέα στελέχη του ιού, αναιρώντας την ανάγκη για επαναληπτική δόση, σύμφωνα με τον Μάικλ Νουσεντσβάιγκ, ανοσολόγο στο Πανεπιστήμιο Ρόκφελερ της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της μελέτης πάνω στην ωρίμανση της μνήμης του οργανισμού.

«Όσοι έχουν μολυνθεί και έχουν λάβει και το εμβόλιο έχουν πραγματικά μια εξαιρετική απόκριση και ένα δυνατό σύνολο αντισωμάτων, καθώς εξακολουθούν να εξελίσσουν τα αντισώματά τους» τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας: «Εκτιμώ ότι θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το αποτέλεσμα ίσως να μην ισχύει για την περίπτωση της προστασίας που προέρχεται αποκλειστικά από τα εμβόλια, καθώς η ανοσολογική μνήμη είναι πιθανό να οργανωθεί διαφορετικά σε σχέση με αυτή που προκαλείται από τη φυσική μόλυνση.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν νοσήσει και έχουν απλώς εμβολιαστεί, ενδεχομένως να χρειαστούν συμπληρωματική δόση, πρόσθεσε ο δρ Νουσεντσβάιγκ. «Αυτό είναι κάτι που θα γνωρίζουμε πολύ σύντομα» κατέληξε.

Πηγή: New York Times

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης