Η πιο διαβόητη και σκληρή αρχηγός καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό, γνωστή ως «Λα Τσάινα», που κατηγορείται μεταξύ άλλων για 150 δολοφονίες, συνελήφθη ύστερα από πληροφορίες που έδωσε στις αρχές ο πρώην σύντροφός της και εκτελεστής Πέδρο «Ελ Τσάινο» Γκομέζ.

Ο Γκομέζ διαπραγματεύτηκε πληροφορίες με τις αρμόδιες αρχές, όπως τις τοποθεσίες των μυστικών χώρων ταφής θυμάτων της 30χρονης «Λα Τσάινα» (σ.σ.: Η Ασιάτισσα) ως αντάλλαγμα για τη μείωση της ποινής φυλάκισής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατά κόσμον Μελίσσα Καλντερόν περιγράφηκε από τον Γκομέζ ως «μανιακή με την άσκηση ελέγχου». Είναι άλλωστε γνωστή για την απαγωγή των θυμάτων της και την εγκατάλειψη των διαμελισμένων πτωμάτων τους στο κατώφλι των οικογενειών τους ως προειδοποίηση προς την τοπική κοινότητα.

Η 30χρονη ξεκίνησε να ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα το 2005, όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο καρτέλ «Νταμάσο». Παρά την ανδροκρατούμενη κουλτούρα του λαθρεμπορίου, ενέπνευσε πίστη στον στρατό της και λέγεται ότι διένειμε δωρεάν σακούλες κοκαΐνης ως επιβράβευση σε μέλη του καρτέλ της, τα οποία παρουσίαζαν καλές επιδόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τον έλεγχο του καρτέλ, η «Λα Τσάινα» είχε περισσότερους από 300 εμπόρους ναρκωτικών και στρατιώτες που οδηγούσαν κόκκινες μοτοσικλέτες για να αναγνωρίζονται ως μέλη του Νταμάσο.

Τον Αύγουστο, ο υπεύθυνος για τα λογιστικά του καρτέλ της, «Ελ Τάισον» κανόνισε συνάντηση οικογενειακών του φίλων με τη «Λα Τσάινα» για να της πωλήσουν το όχημά τους, υπό τον φόβο ότι τα οχήματα του καρτέλ αναγνωρίζονται από την αστυνομία.

Η «Λα Τσάινα» προτίμησε να τους δολοφονήσει παρά να πληρώσει το όχημα. Όταν ο «Ελ Τάισον» είδε δολοφονημένους τους φίλους του, απείλησε ότι θα πάει στην αστυνομία. Σε μια έκρηξη θυμού της για την προδοσία του, η 30χρονη τον εκτέλεσε και τον έθαψε μαζί με τους νεκρούς φίλους του στην περιοχή Λα Παζ.

Στη συνέχεια, η «Λα Τσάινα» έβαλε στο στόχαστρο τον έμπορο ναρκωτικών «Ελ Τότσο», ο οποίος την πολεμούσε για την κυριαρχία εδαφών στη Λα Παζ. Απήγαγε τη σύντροφό του, τη βασάνισε άγρια για πληροφορίες και στο τέλος τη σκότωσε και την έθαψε κοντά στα προηγούμενα θύματα.

Τελικά, η «Λα Τσάινα» συνελήφθη την ώρα που επιχειρούσε να διαφύγει από τη χώρα με αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Κάμπο Σαν Λούκας. Προφυλακίσθηκε στη Λα Παζ και θα δικαστεί τον επόμενο χρόνο για πλήθος κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και 150 ανθρωποκτονίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης