Η Άνγκελα Μέρκελ προέβλεψε σήμερα «πολύ δύσκολες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις» στις Βρυξέλλες για τον προσεχή πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., τον πρώτο μετά το Brexit.

«Εκτιμάμε ότι οι ανησυχίες μας δεν έχουν ληφθεί αρκετά υπόψη ακόμη σε πολλούς τομείς και συνεπώς προβλέπω πολύ δύσκολες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με τη Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μάριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τον προσεχή πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., ενώ αρκετές ομάδες εξετάζουν πώς θα καλυφθεί η συνεισφορά των Βρετανών μετά το Brexit.

Με ένα κράτος μέλος λιγότερο, η Ε.Ε. καλείται να βρει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ των λεγόμενων παραδοσιακών πολιτικών της – συνοχή (που προορίζεται στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές) και γεωργία – και των νέων προτεραιοτήτων στις οποίες προσηλώνεται, κυρίως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η επιβεβαίωση της Ένωσης όσον αφορά στη γεωπολιτική σκηνή (ασφάλεια και άμυνα).

Η Γαλλία, όπως και άλλα 15 κράτη μέλη, θέλει να επωφεληθεί από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. για να θέσει τέλος στις εκπτώσεις που εκχωρούνται σε πέντε χώρες (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) προκειμένου να μειώνουν τις εθνικές τους συνεισφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χώρες αυτές, εκτός της Γερμανίας της οποίας η θέση είναι λιγότερο αυστηρή, είναι επίσης αυτές που αξιώνουν έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό όπου οι εθνικές συνεισφορές να μειωθούν στο 1% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Έλαβαν το προσωνύμιο οι «τέσσερις της λιτότητας».

Αντίθετα, οι «φίλοι της συνοχής», σχεδόν 15 χώρες της νότιας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ανησυχούν για τις αναγγελθείσες περικοπές στις λεγόμενες «παραδοσιακές» πολιτικές, από τις οποίες επωφελούνται.

Πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, η Γερμανία χρηματοδοτεί μόνη της το ένα πέμπτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, μερίδιο που αναμένεται να αυξηθεί στο 25% στον νέο προϋπολογισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης