Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, γιατροί, νοσηλευτές και τεχνικοί στα νοσοκομεία της Ιταλίας, είναι οι ήρωες που δίνουν μάχη καθημερινά με τον κορωνοϊό. Άλλες μάχες είναι χαμένες, άλλες πάλι είναι κερδισμένες. 

Σε κάποιων τα πρόσωπα είναι ζωγραφισμένη η αισιοδοξία, σε άλλων η κούραση. Το σίγουρο όμως είναι ότι κανένας τους δεν θα ξεχάσει ποτέ όσα συνέβησαν όλους αυτούς τους μήνες. Κάποιοι έχασαν συναδέλφους, άλλοι ασθενείς, κάποιοι συγγενείς και φίλους και κάποιοι άλλοι έσωσαν ζωές που φαίνονταν χαμένες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 27 Μαρτίου 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του Covid-19, όταν ήταν φανερό ότι έμπαιναν σε έναν πόλεμο που δεν ήξεραν πότε και πώς θα τελειώσει, φωτογραφήθηκαν για λογαριασμό του Associated Press. 

Οκτώ μήνες μετά, φωτογραφίζονται ξανά, με τα σημάδια στα πρόσωπά τους να μοιάζουν με… τατουάζ και τον φόβο να φαίνεται ξεκάθαρα στο βλέμμα τους. 

«Προστατεύστε τους εαυτούς σας και βοηθήστε μας να μην πεθάνουμε», είναι ίσως το κεντρικό νόημα από τα λεγόμενα των περισσοτέρων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ιός είναι ακόμα εδώ. Ο αγώνας να σωθούν ζωές συνεχίζεται», λένε χαρακτηριστικά. 

«Έπρεπε να πω σε έναν γιο ότι ο πατέρας του πέθανε. Μου απάντησε ότι και η μητέρα του πέθανε. Βλέπω το παλιό πορτραίτο μου και σκέφτομαι ότι όλο αυτό ήταν μια στιγμή που κράτησε οκτώ μήνες. Δεν θέλω να τη ζήσω ποτέ ξανά», λέει ο ηλεκτροφυσιολόγος Luca Tarantino από το νοσοκομείο Humanitas Gavazzeni στο Bergamo.

«Αυτό που ζούμε είναι σαν τατουάζ. Δεν θα φύγει ποτέ».

Οι φωτογραφίες από το πριν (αριστερά) και το μετά (δεξιά) αποδεικνύει όσα δεν μπορούν να ειπωθούν με λέξεις. 

O επικεφαλής ΜΕΘ Gabriele Tomasoni από το νοσοκομείο Spedali Civili στην Brescia

Η νοσοκόμα Michela Pagati από το νοσοκομείο Spedali Civili στην BresciaΟ ηλεκτροφυσιολόγος Luca Tarantino από το νοσοκομείο Humanitas Gavazzeni στο Bergamo

H νοσοκόμα Martina Papponetti από το νοσοκομείο Humanitas Gavazzeni στο Bergamo

Η νοσοκόμα Lucia Perolari από το νοσοκομείο Humanitas Gavazzeni στο Bergamo

Ο νοσοκόμος Daniele Rondinella από το νοσοκομείο Casalpalocco ICC στη Ρώμη

Ο νοσοκόμος Francesco Tarantini από το νοσοκομείο Spedali Civili στην Brescia

Η ανοσολόγος Marta Catoni από το νοσοκομείο Casalpalocco ICC στη ΡώμηΟ ογκολόγος Alessandro D'Aveni από το νοσοκομείο Humanitas Gavazzeni στο Bergamo

 Η Claudia Accardo από την Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου Casalpalocco ICC στη Ρώμη

Η νοσοκόμα Ana Travezano από το νοσοκομείο Humanitas Gavazzeni στο Bergamo

Πηγή: Associated Press

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης