Ο πλέον υψηλόβαθμος Αλγερινός αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Λιβύη μετά τη λήξη της επανάστασης υποσχέθηκε τη Δευτέρα πως δεν θα επιτραπεί σε μέλη της οικογένειας του Λίβυου πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφος της Αλγερίας, να αναμειχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Η απόφαση της Αλγερίας να επιτρέψει στην θυγατέρα του και σε δύο από τους γιούς του Καντάφι να καταφύγουν στο έδαφός τους μετά την ανατροπή του καθεστώτος του πατέρα τους τον περασμένο χρόνο, εμβάθυνε το χάσμα στις θέσεις των δύο χωρών, ιδίως έπειτα από τους λιβυκούς υπαινιγμούς ότι το Αλγέρι βραδυπόρησε χαρακτηριστικά για να στηρίξει την επανάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλγερινός ΥΠΕΞ Μουράντ Μεντέλσι, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο ομόλογό του Ασούρ Μπιν Χαγιάλ προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα τούτο λέγοντας πως «η Αλγερία τους δέχθηκε (τους γόνους του Καντάφι) για ανθρωπιστικούς λόγους. Παράλληλα όμως δεν πρόκειται να τους επιτρέψει να αναμιχθούν στις Λιβυκές εσωτερικές υποθέσεις».

Η διαμάχη ανάμεσα στις χώρες υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή, με ορισμένους Λίβυους να ισχυρίζονται ακόμη πως η Τρίπολη προμήθευε όπλα στον Καντάφι κατά την περσινή επανάσταση εναντίον του- μία κατηγορία που η Αλγερία απορρίπτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης