Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στη Σκωτία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021, 15:26
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στη Σκωτία

Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε πως δεν θα πάει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) που αναμένεται να διεξαχθεί στη Σκωτία τον Νοέμβριο, λόγω ανησυχιών ότι η ανισότητα στην πρόσβαση σε εμβόλια κατά του COVID-19 θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές χώρες να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν.

«Η ανισότητα και η κλιματική αδικία είναι ήδη στην καρδιά της κλιματικής κρίσης» έγραψε η 18χρονη Τούνμπεργκ στο Twitter.

«Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να εμβολιαστούν και να ταξιδέψουν ώστε να εκπροσωπηθούν ισότιμα, αυτό δεν είναι δημοκρατικό και θα επιδεινώσει το πρόβλημα».

Η Τούνμπεργκ επέκρινε εκείνες τις χώρες που, όπως είπε, είναι απρόθυμες να μοιραστούν εμβόλια με εκείνες που έχουν μικρή πρόσβαση σε αυτά.

«Βέβαια θα ήθελα να συμμετάσχω στη #COP26 της Γλασκώβης» έγραψε σε ένα tweet. «Αλλά όχι μέχρις ότου ο καθένας να μπορεί να λάβει μέρος με τους ίδιους όρους. Αυτή τη στιγμή πολλές χώρες εμβολιάζουν υγιείς νέους ανθρώπους, συχνά εις βάρος ευπαθών ομάδων και εργαζομένων στην πρώτη γραμμή (κυρίως από τον νότο, όπως συνήθως...)».

Αναφερόταν στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, στα νησιά του Ειρηνικού και αναπτυσσόμενες χώρες στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.

Η Τούνμπεργκ έγινε διάσημη το 2018 όταν ξεκίνησε μια μοναχική διαμαρτυρία εναντίον της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, απέχοντας από τα μαθήματα του σχολείου τις Παρασκευές προκειμένου να απαιτήσει από την κυβέρνηση της χώρας της να αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα σε μερικούς μήνες, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια σπουδαστές σε 135 χώρες ξεκίνησαν τη δική τους διαμαρτυρία, συμμετέχοντας στην εκστρατεία της Τούνμπεργκ «Σχολική απεργία για το κλίμα».

Μιλώντας στο BBC για μια σειρά ντοκιμαντέρ, η Τούνμπεργκ είπε πως η διάσκεψη της Γλασκώβης, που αναμένεται να διεξαχθεί από την 1η έως τη 12η Νοεμβρίου, θα πρέπει να ακυρωθεί.

Η Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (η επίσημη ονομασία της είναι U.N. Climate Change Conference of the Parties) έχει ήδη αναβληθεί έναν χρόνο λόγω της πανδημίας.

«Πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο. Βέβαια, το καλύτερο θα ήταν να εμβολιαστούν όλοι το ταχύτερο δυνατό ώστε όλοι να μπορέσουν να λάβουν μέρος (στη σύνοδο) με τους ίδιους όρους» είπε η Τούνμπεργκ.

Μια καθυστέρηση, ωστόσο, δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε αναβολή της επείγουσας δράσης για το κλίμα, είπε η Σουηδή έφηβη. «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις συνόδους ή οποιονδήποτε ή οτιδήποτε προκειμένου να ξεκινήσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η αλληλεγγύη και η δράση μπορούν να ξεκινήσουν σήμερα».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021, 15:32