Έντονη δυσαρέσκεια στην Τουρκία έχει προκαλέσει η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. Ο υπουργός για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Egemen Bagış εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Τουρκοκύπριοι «θα έρθουν στα λογικά τους», όπως επισημαίνει η «Hürriyet Daily News».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμα ότι η χώρα του «είναι δυσαρεστημένη με την πολιτική κρίση στην τουρκική Βόρεια Κύπρο» και «ζήτησε να επιτευχθεί επίλυση του ζητήματος το συντομότερο δυνατόν, ώστε να τερματιστεί και η δυσφορία του λαού προς την κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομάδα βουλευτών του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος πρόσφατα υπέβαλε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης της Βόρειας Κύπρου μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που επέφερε κυβερνητική κρίση.

Το κυβερνών κόμμα και η αντιπολίτευση συμφώνησαν, συμβιβαστικά, να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 28 Ιουλίου, αντί τον Απρίλιο του 2014, όποτε είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Θυελλώδεις συνεδριάσεις είχαν γίνει στη «Βουλή» της Βόρειας Κύπρου πριν συμφωνηθεί η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν προτείνει την 29η Σεπτεμβρίου, ενώ η κυβέρνηση του Ιρσέν Κιουτσούκ αντιπρότεινε την 21η Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κιουτσούκ είχε κατηγορήσει, επίσης, τον πρόεδρο Ντερβίς Ερόγλου ότι είχε προτρέψει τους βουλευτές να υποβάλουν την πρόταση μομφής.

«Αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν τελικά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα για εμάς» είπε στους δημοσιογράφους ο Μπαγκίς.

Επίσης, ο Τούρκος υπουργός επέκρινε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να επιμείνει στο «ΟΧΙ» για το σχέδιο Ανάν του 2004.

«Αν συμφωνήσουν με το σχέδιο Ανάν, δεν θα υπάρξουν πλέον στρατεύματα στην Κύπρο. Ούτε τουρκικά ούτε ελληνικά» είπε ο Μπαγκίς.

Πηγή: Hürriyet Daily News
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης