Η Αυστρία κλείνει από απόψε τα μεσάνυχτα 45 μικρότερες συνοριακές διαβάσεις προς την Τσεχία και τη Σλοβακία, και σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, «η συνοριακή κυκλοφορία στα σημεία διέλευσης των συνόρων θα σταματήσει εντελώς, προκειμένου να διατηρηθεί η δημόσια ησυχία, τάξη και ασφάλεια».

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ είχε ανακοινώσει εκ των προτέρων, την περασμένη εβδομάδα, ότι θα κλείσουν οι μικρότερες συνοριακές διαβάσεις, και ότι έλεγχοι σε σταθερά σημεία στην ενδοχώρα θα αντικαταστήσουν τους έως τώρα ελέγχους σε μετακινούμενα σημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω του μεγάλου αριθμού λοιμώξεων κορωνοϊού στις δύο γειτονικές της χώρες, η Αυστρία πραγματοποιεί ήδη από τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, 8 Ιανουαρίου, ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Η Τσεχία έχει υψηλό αριθμό νέων μολύνσεων, η επίπτωση 7 ημερών -μέσος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους- είναι σήμερα 795, ενώ 374 είναι στη Σλοβακία, όπου υπάρχουν πολλές υποψίες για τη νέα μετάλλαξη Β.1.1.7 του βρετανικού ιού, με τον Αυστριακό υπουργό Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ να κάνει σήμερα λόγο για «ανησυχητικούς αριθμούς στη Σλοβακία».

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς εισόδου του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, όλοι όσοι εισέρχονται στην Αυστρία από Σλοβακία και Τσεχία θα πρέπει να υπογράφουν εθελοντική υποχρέωση καραντίνας -διαφορετικά θα μπορούσε να απορριφθεί η είσοδός τους στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και προηγουμένως, υπάρχουν εξαιρέσεις για την είσοδο για τους μετακινούμενους για λόγους εργασίας και για τη μεταφορά εμπορευμάτων, ενώ όπως τονίζει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, σε συντονισμό με τις αρχές στην Τσεχία και τη Σλοβακία, η διαδικασία αυτή είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Οι ισχύοντες κανονισμοί εισόδου προβλέπουν ότι οι μετακινούμενοι για λόγους εργασίας εξαιρούνται και δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ ή να υποβληθούν σε καραντίνα, ωστόσο κατά την είσοδό τους στη χώρα οφείλουν να αποδείξουν ότι έχουν εργοδότη στην Αυστρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης