Το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο μίας μερικής χαλάρωσης του δεύτερου lockdown που ισχύει στην Αυστρία από την 17η Νοεμβρίου, ανακοινώνει το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων.

Λόγω του συνεχώς υψηλού επιπέδου των νέων λοιμώξεων, αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ προς το παρόν άλλα περιοριστικά μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι η εστίαση και τα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν να είναι κλειστά, ενώ και στον τομέα παροχής υπηρεσιών δεν θα λειτουργήσουν, για παράδειγμα, κομμωτήρια και σαλόνια αισθητικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μορφή με την οποία θα ξεκινήσει η διδασκαλία με φυσική παρουσία στα σχολεία την επόμενη εβδομάδα υπήρξε αντικείμενο πολλών συζητήσεων και, σύμφωνα με πληροφορίες, σαφής είναι η επιστροφή στα σχολεία των μαθητών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και των λυκείων, ενώ, όσον αφορά τους μαθητές γυμνασίου, υπήρχαν διάφορες προτάσεις, με τη χρήση μάσκας στη διάρκεια του μαθήματος να είναι υποχρεωτική από την πέμπτη τάξη.

Προτάσεις υπήρχαν για διεξαγωγή των μαθημάτων σε βάρδιες και σε μικρότερες ομάδες, εν μέρει σε κάποιους χώρους έξω από τα σχολεία, ενώ το σίγουρο είναι ότι μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο καλούνται σε γρήγορα τεστ κορωνοϊού και οι 200.000 εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί των παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα.

Το εμπόριο, από την άλλη πλευρά, αναμένεται επίσης να ανοίξει ξανά από την επόμενη εβδομάδα, είτε από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου είτε από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, ενώ θα υπάρχει όριο παρουσίας πελατών για την αποφυγή μεγάλου πλήθους σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν αποκλείεται στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετέχουν ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ και οι υπουργοί Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ και Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, να ανακοινωθούν και αυστηρότεροι περιορισμοί εισόδου στη χώρα για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων περιορισμών, ταξιδιώτες που θα έρχονται στην Αυστρία από χώρες στις οποίες η λεγόμενη «επίπτωση επτά ημερών» είναι άνω των 100 κρουσμάτων ημερησίως (ανά 100.000 κατοίκους) θα τίθενται σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Το μέτρο, στο πλαίσιο του οποίου θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι εισόδου στα σύνορα και στα αεροδρόμια, θα τεθεί σε ισχύ πριν από τα Χριστούγεννα και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου, ενώ αναμένεται να επηρεάσει όλες τις γειτονικές χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης