Η Αυστραλία προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες της για τον κίνδυνο «αυθαίρετης κράτησης» εάν μεταβούν στην Κίνα, ενώ κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας προχώρησε στην προειδοποίηση αυτή με αφορμή την επικαιροποίηση των ταξιδιωτικών του οδηγιών. Συγκεκριμένα, σημείωσε το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση ξένους πολίτες κατηγορώντας τους ότι «έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αυστραλία έχει ήδη ζητήσει από τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Οι Αυστραλοί κινδυνεύουν επίσης να τεθούν αυθαίρετα υπό κράτηση» στην Κίνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται αφού το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Αυστραλούς για την πιθανότητα να παραβιάσουν τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε στο Χονγκ Κονγκ η Κίνα. Από την πλευρά του, το Πεκίνο διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι «ξένοι στην Κίνα δεν έχουν σε καμία περίπτωση κάτι να φοβούνται όσο σέβονται τον νόμο».

Ο Τζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αυστραλία «θα κάνει περισσότερα πράγματα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων» με την Κίνα. Οι εντάσεις μεταξύ της Αυστραλίας και της Κίνας, βασικού της εμπορικού εταίρου, δεν σταματούν να κλιμακώνονται τους τελευταίους μήνες. Οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερα όταν η Καμπέρα ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για τη διαχείριση από το Πεκίνο της κρίσης του νέου κορωνοϊού, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης