O αναγνωρισμένος διεθνώς θεωρητικός Φυσικός, που πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 76 χρόνων, είχε αντιπαρέλθει το γεγονός του θανάτου, σ΄ ολόκληρη τη ζωή του, αγνοώντας το.

Ο Στήβεν Χόκινγκ, πέθανε σπίτι του στο Κέμπριτζ της Αγγλίας, χωρίς ούτε στιγμή να περίμενε πως θα ζούσε τόσα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πασίγνωστος για την εργασία του γύρω από την Κοσμολογία, τη Γενική Σχετικότητα και την Κβαντική Βαρύτητα, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του καθηλωμένος σε αναπηρική πολυθρόνα από την ασθένεια που τον έπληξε στην ηλικία των 21 ετών, αντιμέτωπος με το φάσμα του θανάτου σ΄ ολόκληρη τη ζωή του.

«Δεν υπάρχει παράδεισος – είναι παραμύθι»

Και όμως σε συνέντευξή του στην «The Guardian» στα 2011, ο Χόκινγκ είχε δηλώσει στον συγγραφέα Ian Sample, πως ο θάνατος δεν ήταν κάτι που τον απασχολούσε: «Ζω με την προοπτική του θανάτου εδώ και 49 χρόνια», είχε πει. «Δεν με φοβίζει ο θάνατος αλλά και δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά να κάνω προηγουμένως».

Ο Stephen Hawking χρησιμοποιούσε την Φυσική για να εξηγήσει ότι δεν φοβάται τον θάνατο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο γνωστός με την εργασία του «Θεωρία του παντός», ο σπουδαίος επιστήμονας περιέγραφε σε αυτήν «τον υπέρτατο θρίαμβο της ανθρώπινης λογικής – που θα πρέπει να ξεχωρίζει «τη μεταφορική έννοια της θεϊκής βούλησης»,  καθώς οι άνθρωποι «θα πρέπει να ζουν για το τώρα, επιδιώκοντας το μέγιστο της αξίας των πράξεών τους», όπως τονίζει σ΄ εκείνη τη συνέντευξή του στην Guardian.

Όταν έγινε 75 χρόνων, πέρυσι τον Ιανουάριο, ο Χόκιν είχε εκπλήξει μ΄ εκείνη τη δήλωσή του για τις «Μαύρες Τρύπες», που θα μπορούσε να αποτελεί και μεταφορικά σκέψη για τη ζωή μας, στο πολιτικό σκοτάδι που ζούμε το 2018.

«Δεν περίμενα να φτάσω 75. Έτσι αισθάνομαι τυχερός που μοιράζομαι αυτό που θεωρώ ως το μεγαλύτερο επίτευγμά μου: Την ανακάλυψη πως οι Μαύρες Τρύπες δεν είναι εντελώς μαύρες».

Πληροφορίες από Vanity Fair και Guardian

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης