Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν σήμερα, παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη προσευχή, εντός και πέριξ της Αγίας Σοφίας. Η Αγία Σοφία ξεκίνησε να λειτουργεί ως τζαμί από σήμερα στις 10:00 το πρωί.

Η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του Κορανίου από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στη συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιτίας της πανδημίας, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το πολύ χίλιοι πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. Όμως, πολύ περισσότεροι θα είχαν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν στους εξωτερικούς χώρους.

Λόγω της συρροής πιστών, πολλοί από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε πριν από το μεσημέρι ότι όλοι οι χώροι πέριξ της Αγίας Σοφίας ήταν γεμάτοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στην Αγία Σοφία για τις πρώτες μουσουλμανικές προσευχές εκεί αφότου ανακοίνωσε τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

 

Ο Ερντογάν και οι πλέον υψηλόβαθμοι υπουργοί του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από τον COVID-19, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, αφού φόρεσε το καπέλο προσευχής, έψαλε και ο ίδιος για λίγα λεπτά.

Δείτε το βίντεο με τον Ερντογάν να ψάλλει:

 

Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν τη διατήρηση της ασφάλειας. Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτήριο στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Οι εργασίες και οι πρόβες στον ναό-σύμβολο ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και όλα ετοιμάστηκαν για τη μουσουλμανική προσευχή στο ιστορικό ορθόδοξο μνημείο.

Στην πρώτη μεγάλη προσευχή, παρόντες ήταν, εκτός από τον Τούρκο πρόεδρο με την οικογένειά του, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ξένοι ηγέτες και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στους παρευρισκόμενους δεν ήταν ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ούτε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η άφιξη του Ερντογάν στην Αγία Σοφία

«Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση» ανέφερε χαρακτηριστικά για τη σημερινή φιέστα των Τούρκων ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά.

Οι εργασίες στην Αγία Σοφία είχαν ξεκινήσει εδώ και ημέρες. Τοποθετήθηκαν τιρκουάζ χαλιά στο μαρμάρινο πάτωμα του ναού, ενώ, προκειμένου να μη φαίνονται τα χριστιανικά ψηφιδωτά, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν κουρτίνες οι οποίες θα τα κρύβουν.

«Οι λεπτομέρειες του συστήματος κουρτίνας που θα χρησιμοποιηθεί για το κλείσιμο των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών έχουν αρχίσει να γίνονται σαφείς. Αποφασίστηκε να κλείσουν οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά με ένα σύστημα “κουρτίνας πανιού”, παρόμοιο με το σύστημα κουρτίνας που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ταινιών» αναφέρουν οι Τούρκοι.

Χθες έγιναν και οι τελευταίες πρόβες για τις δοκιμές ήχου, που θα χρειαστεί κατά την απαγγελία του Κορανίου, ενώ εντός της Αγίας Σοφίας θα προσευχηθούν και γυναίκες σε ξεχωριστό χώρο που έχουν οργανώσει οι Τούρκοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης