Ένα πλέγμα περισσότερων από 10 ΜΚΟ με κοινή έδρα στις Βρυξέλλες και κοινό σκοπό, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται ότι είχαν δημιουργήσει οι βασικοί κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο «Qatargate» το οποίο συγκλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, πρόκειται για εικονικές ΜΚΟ που συστάθηκαν από τον λομπίστα και δικηγόρο Νικολό Ταλαμάνκα, έναν εκ των τριών προφυλακισμένων για το «Qatargate». Ο σκοπός τους ήταν θεωρητικά η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η πραγματική αποστολή τους ήταν η προώθηση των συμφερόντων χωρών, όπως το Κατάρ και το Μαρόκο, με το αζημίωτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η έδρα της διαβόητης πλέον ΜΚΟ «Fight Impunity», επικεφαλής της οποίας εμφανίζεται ο Αντόνιο Παντσέρι, βρίσκεται στην οδό Ducale 41 στο κέντρο των Βρυξελλών. Στο ίδιο κτήριο έχει έδρα και άλλη μια ΜΚΟ που συνέστησε ο Νικολό Ταλαμάνκα με επωνυμία «No Peace Without Justice».

Την ίδια διεύθυνση, γράφουν οι Financial Times, έχουν δηλώσει ως έδρα συνολικά 12 ΜΚΟ, αν και ο διαχειριστής του ακινήτου διευκρινίζει ότι η μίσθωση έγινε στο όνομα μόνο μιας: της «No Peace Without Justice». Η έρευνα στο βελγικό μητρώο των μη κυβερνητικών οργανώσεων αποκάλυψε ότι οι 12 ΜΚΟ εγκαταστάθηκαν στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του ακινήτου την ίδια ακριβώς περίοδο που η ΜΚΟ του Νικολό Ταλαμάνκα εγκαταστάθηκε εκεί.

Η «No Peace Without Justice» εμφανίζεται να συμμετέχει ως συνεργάτης σε άλλη μια ΜΚΟ με αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα και έδρα τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την «Right To Law» ή «Droit au Droit» στα γαλλικά, η οποία χρηματοδότησε έρευνα για τη διάβρωση των ευρωπαϊκών μηχανισμών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το Κατάρ βρίσκεται σε ρήξη με τα ΗΑΕ από το 2017. Τον συντονισμό της έρευνας σε όλα τα στάδιο ανέλαβε ο ίδιος ο Ταλαμάνκα, αναφέρουν πηγές με γνώση των όσων συμβαίνουν στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ως απάντηση στην προσπάθεια του Κατάρ να εκθέσει τη δραστηριότητα των ΗΑΕ στην Ε.Ε., οι μυστικές υπηρεσίες των Εμιράτων παρείχαν στις αντίστοιχες βελγικές πληροφορίες για τη δράση του Αντόνιο Παντσέρι και των συνεργατών του. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από την πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας Le Soir ότι το Qatargate ξεκίνησε από έρευνα της βελγικής ΕΥΠ, η οποία κλιμακώθηκε αρχές καλοκαιριού με τη μυστική έρευνα σε διαμέρισμα του Παντσέρι στις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης