Το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταδίκασε την εκτέλεση περίπου 300 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων ύποπτων μελών των ένοπλων ομάδων, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης που διεξήχθη από δυνάμεις του Μάλι.

Η σφαγή, που περιγράφεται σε δήλωση του HRW ως «η χειρότερη θηριωδία που έχει αναφερθεί στη δεκαετή σύγκρουση του Μάλι», συνέβη στην πόλη Moura στο κέντρο του Μάλι κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι καταχρήσεις από ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες δεν δικαιολογούν καθόλου τη σκόπιμη σφαγή του στρατού ανθρώπων υπό κράτηση», δήλωσε η Corinne Dufka, διευθύντρια του HRW στο Sahel.

 

 

«Η κυβέρνηση του Μάλι είναι υπεύθυνη για αυτήν την θηριωδία, τη χειρότερη στο Μάλι κατά την τελευταία δεκαετία» αναφέρει και προσθέτει πως «είτε διενεργείται από δυνάμεις του Μάλι, είτε από συνδεδεμένους ξένους στρατιώτες».

Οι μαζικές δολοφονίες αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που απαγορεύει τις καταχρήσεις σε βάρος αιχμαλώτων μαχητών και κρατουμένων αμάχων, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης της Γενεύης.
Την Παρασκευή, το υπουργείο Άμυνας του Μάλι εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι 203 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης αέρος-εδάφους από τις 23 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου.

Η ομάδα για τα δικαιώματα συγκέντρωσε τον απολογισμό 27 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ηγετών της κοινότητας, διπλωμάτες, αναλυτές ασφαλείας και μάρτυρες από τη Moura – μια πόλη περίπου 10.000 κατοίκων που είναι το επίκεντρο της βίας που ασκείται από ένοπλες ομάδες από το 2012.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης