Μια αμερικανική αποστολή για την απομάκρυνση από τα ιρακινά βουνά Σινιάρ των εγκλωβισμένων προσφύγων της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι είναι πλέον απίθανο να διεξαχθεί, μετά την επιτόπου εκτίμηση της κατάστασης από ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών απεσταλμένων, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Με βάση την επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησαν τα μέλη της στρατιωτικής τους αποστολής, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι αφενός η προσπάθεια εκκένωσης της περιοχής είναι «πολύ λιγότερο πιθανή» και αφενός οι εγκλωβισμένοι της μειονότητας των Γιαζίντι ζουν σε «καλύτερες συνθήκες» απ’ ότι αναμενόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ομάδα εκτίμησε ότι υπάρχουν πολύ λιγότεροι Γιαζίντι στα βουνά Σινιάρ απ’ ότι φοβόμασταν προηγουμένως» ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

«Οι Γιαζίντι που παραμένουν εκεί είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι πιστεύαμε και εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό, τα οποία τους έχουμε ρίξει από αέρος» συμπληρώνει η ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Με βάση την εκτίμηση αυτή η διϋπηρεσιακή αποστολή εκτίμησε ότι μια αποστολή εκκένωσης της περιοχής είναι πολύ λιγότερο πιθανή» καταλήγει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι ανέφερε πάντως ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν την ανθρωπιστική βοήθεια που απαιτείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης