Σοβαρά ερωτήματα για τις πρακτικές της Pfizer εγείρει βίντεο στο οποίο φέρεται να εμφανίζεται στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας και να καυχιέται για το πώς η εταιρεία εξερευνούσε την σκόπιμη μετάλλαξη στελεχών του κορωνοϊού ώστε να επωφεληθεί από μελλοντικά εμβόλια mRNA.

Στο βίντεο, το οποίο έχει περισσότερες από 40 εκατομμύρια προβολές στο Twitter, ο Jordon Trishton Walker, που αναφέρεται ως διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης, Στρατηγικών Επιχειρήσεων και Επιστημονικού Σχεδιασμού mRNA της Pfizer, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία του διερευνά έναν τρόπο να «μεταλλάξει» τον κορωνοϊό μέσω της «Κατευθυνόμενης Εξέλιξης» για να προλάβει την ανάπτυξη μελλοντικών εμβολίων. Ο άνδρας μίλησε σε δημοσιογράφο του Project Veritas για το σχέδιο της Pfizer για τα εμβόλια COVID, ενώ αναγνώρισε ότι οι άνθρωποι δεν θα ήθελαν αυτές τις πληροφορίες αν δημοσιοποιούνταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διάλογος στο επίμαχο βίντεο

Jordon Trishton Walker: Ξέρετε πως ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται; Λοιπόν, ένα από τα πράγματα που εξερευνούμε είναι, για παράδειγμα, γιατί να μην το μεταλλάξουμε μόνοι μας για να επικεντρωθούμε, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε… να αναπτύξουμε νέα εμβόλια, σωστά; Άρα, πρέπει να το κάνουμε. Αν πρόκειται να το κάνουμε, ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Κανείς δεν θέλει να έχει μια φαρμακευτική εταιρεία που μεταλλάσσει ιούς. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό; Λοιπόν, αυτό είναι, για παράδειγμα, ένα από τα πράγματα που εξετάζουμε, όπως για το μέλλον, όπως ίσως πρόκειται να δημιουργήσουμε νέες εκδοχές του εμβολίου και τέτοια πράγματα.

Δημοσιογράφος: Εντάξει. Λοιπόν, η Pfizer σκέφτεται τελικά τη μετάλλαξη της Covid;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Jordon Trishton Walker: Λοιπόν, δεν λέμε κάτι τέτοιο στο κοινό. Όχι.

Δημοσιογράφος: Πότε θα εφαρμόσει η Pfizer μια μετάλλαξη όλων αυτών των ιών;

Jordon Trishton Walker: Δεν ξέρω. Εξαρτάται από το πώς λειτουργούν όλα τα πειράματα, γιατί αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε, σωστά;

Δημοσιογράφος: Μου ακούγεται σαν έρευνα κέρδους λειτουργίας (gain of function research).

Jordon Trishton Walker: Δεν ξέρω. Είναι λίγο διαφορετικό. Νομίζω ότι είναι διαφορετικό. Είναι κάπως έτσι, σίγουρα δεν είναι κέρδος λειτουργίας.

Δημοσιογράφος: Ακούγεται σαν να είναι. Θέλω να πω, ΟΚ.

Jordon Trishton Walker: Όχι, όχι, όχι. Η κατευθυνόμενη εξέλιξη (directed evolution) είναι πολύ διαφορετική.

Δημοσιογράφος: Άμεση εξέλιξη;

Jordon Trishton Walker: Κατευθυνόμενη εξέλιξη.

Δημοσιογράφος: Κατευθυνόμενη εξέλιξη, ΟΚ. Αυτό είναι, δηλαδή, που γίνεται;

Jordon Trishton Walker: Ίσως. Δεν το κάνω. Μπορεί. Δεν, λοιπόν, υποτίθεται ότι δεν πρέπει να γίνονται μεταλλάξεις στους ιούς. Δεν θέλουν (σ.σ. οι ρυθμιστικές αρχές) να κάνουμε πράγματα, όπως οι δομικές μεταλλάξεις, όταν προσπαθείς να δεις εάν μπορείς να τους κάνεις πιο ισχυρούς. Υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη για αυτό. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει. Καλύτερα να μην υπάρχουν άλλα ξεσπάσματα (σ.σ. της πανδημίας), επειδή, Χριστέ μου (σ.σ. επιφώνημα)»!

 

 

Τι απαντά η Pfizer

Η Pfizer την Παρασκευή εξέδωσε ανακοίνωση ως απάντηση λέγοντας ότι «κατά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του εμβολίου COVID-19 της Pfizer-BioNTech, η Pfizer δεν έχει διεξάγει έρευνα για την απόκτηση λειτουργικότητας ή την κατευθυνόμενη εξέλιξη», αλλά πρόσθεσε: «Σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, όταν ένας πλήρης ιός δεν περιέχει γνωστές μεταλλάξεις απόκτησης λειτουργικότητας, ο ιός αυτός μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση της αντι-ιικής δραστηριότητας σε κύτταρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης