Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφίζουν σήμερα σε δέκα πολιτείες, μερικές εκ των οποίων είναι καθοριστικής σημασίας για το χρίσμα αλλά και για την προεδρία.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τον υποψήφιο που θα αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Ρικ Σαντόρουμ κατά πρώτο λόγο και δευτερευόντως ο Νιουτ Γκίνγκριτς και ο Ρον Πολ θα διεκδικήσουν συνολικά 412 εκλέκτορες. Ωστόσο, ακόμα και αν υποθετικά ένας τούς εξασφαλίσει όλους, δεν θα δώσουν την οριστική νίκη στη κούρσα του χρίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό των 10 πολιτειών είναι περίπλοκο και οι συνδυασμοί νικών και καλών επιδόσεων για τους δύο βασικούς, Ρόμνεϊ και Σαντόρουμ, ή τον Γκίνγκριτς είναι πολλοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφίζουν την Τρίτη σε Τζόρτζια, Οχάιο Τενεσί, Βιρτζίνια, Οκλαχόμα, Μασαχουσέτη, Άινταχο, Βόρεια Ντακότα, Αλάσκα και Βερμόντ.

Δύο μήνες μετά την έναρξη των προκριματικών στην Αϊόβα, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνεϊ, προηγείται, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να πείσει τη συντηρητική βάση των ψηφοφόρων του κόμματος.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ μέχρι σήμερα προηγείται σε εκλέκτορες: έχει 419 που του δίνουν το προβάδισμα, αλλά επιδιώκει να εξασφαλίσει όσους περισσότερους είναι δυνατόν. Το Σάββατο κέρδισε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και, την επόμενη ημέρα, επικέντρωσε την προσοχή του σε τέσσερις μεγάλες πολιτείες, τη Τζόρτζια, το Τενεσί, την Οκλαχόμα και το Οχάιο.

Στις ίδιες πολιτείες βρέθηκε και ο Ρικ Σαντόρουμ, που παραδέχθηκε ότι είναι μία μάχη επιβίωσης. Και οι δύο βασικοί αντίπαλοι όμως εστίασαν στο Οχάιο, μία πολιτεία που μπορεί να δώσει τον νικητή, ακόμα και τον πρόεδρο τον Νοέμβριο. Οι δημοσκοπήσεις τούς φέρνουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Αντιθέτως, ο Νιουτ Γκίνγκριτς επέλεξε να εμφανιστεί σε τηλεοπτικά προγράμματα, για να ενισχύσει την εικόνα του, προτιμώντας την προώθησή του μέσω των ΜΜΕ έναντι των συγκεντρώσεων που οργανωτικά δεν πάνε καλά, αναφέρει το AP. Επιδιώκει πάντως μία καλή εμφάνιση, αν όχι τη νίκη, στη Τζόρτζια, όπου εκλέγεται επί 20 χρόνια.

Τέλος, ο Ρον Πολ περιόδευσε μεταξύ άλλων στην Αλάσκα, μια αριθμητικά μικρή περιφέρεια, για να «αλιεύσει» φιλελεύθερες ψήφους.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης